Phyton vagy JavaScript?
Nem kell ezen gondolkodni.
Tanuld meg a Javascriptet. 5 év múlva Python.
Aztán majd C, C++... hosszú az élet, van időd.
"Főleg a közösségi oldalak működése érdekel. Eddig csak HTML és CSS ismereteim vannak": akkor neked mindkettőre szükséged van - Javascript nélkül nincs dinamikus weboldal, másrészt kell egy szerveroldali nyelv, erre a Python ideális. Emellé már csak SQL-t kell tanulnod és megvan a webfejlesztő kezdőcsomagod.
Érettségire viszont mindenképp a Python-t válaszd.
4# Most már nem csak nyelvekre hanem frameworkökre is specializálódnak. Már nem az a jó ha valaki össze tud rakni egy egész weboldalt, hanem ha egy kicsi dologról mindent tud.... Igen ... a 3 nyelv túl sok... 2 még oké, de az 1 a legjobb és azon belül is rengeteg helyen még lehet specializálódni.
Ha gyilkossággal vádoltak meg milyen ügyvédet vogadsz? Aki egész karrierjét a hozzád hasonló ügyekkel töltötte és rettentően nagy tudással rengelkezik azon a kis téren....
Vagy azt aki (lehet nagyon inteligens), de nem 1 dologra specializást...
Szerinted melyik kérhet el többet a munkájáért? Szerinted ki fognak hívni?
Ha dugulálol problémád van a dugulás elhárítással foglalkozó szakembert hívnád vagy azt aki mondjuk 2-3 dologra specializált....
Mondhatod, hogy mindkét nyelvet webfejlesztéshez használják ezért egyre megy ... de nem. Még egy nyelven belül, mondjuk a javascripten belül sem mindegy, hogy node.js vagy vagy mondjuk reactra specializálódsz.
Most? Mikor évente más és más JS framework az éppen aktuális divat? Én nem hiszem, sőt, én pont azt látom, hogy sokhelyütt nincs is szükség nagy tudású szakemberekre, sokkal inkább egy megfizethetőbb, de kevésbé hozzáértőt választanak.
Ha egy programozó egy framework-re vagy egy nyelvre specializálódik, és nem tud vagy nem akar váltani, annak hosszú távon lőttek. Persze, vannak örökzöld nyelvek meg technológiák, amelyekre valószínűleg jó darabig szükség lesz és el lehet éldegélni velük (akár egész jól is), de nem biztos, hogy te értesz ezekhez, vagy szereted ezeket, sőt azt sem biztos, hogy épp ilyen tudású szakembert keresnek.
Persze, én is láttam már olyan céget, ahol - mint a nagykönyvben - a frontendet egy UX szaki és egy designer kéz a kézben tervezte, a backendhez pedig szigorúan csak a backend-es nyúlt, de hát karon varjút is láttam, mégse túl gyakori. Itt MO-n legalábbis az a trend, hogy a "webfejlesztő/webes alkalmazásfejlesztő/webdesigner" címszó alatt olyan embert keresnek, akinek megy a JS/HTML/CSS/PHP/Nodejs/Python/SQL/Windows/Linux/Android, és mellette természetesen Excel makró írás közben pdf-et tördel Wordben, mialatt megöntözi a virágokat és leviszi a szemetet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!