Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Hogyan lehetne saját operációs...

Hogyan lehetne saját operációs rendszert készíteni?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Tehát ez lenne a kérdésem: hogy lehet saját os-t csinálni?

Nekem bármilyen tutorial, meg ilyesmi megfelelő, de a legjobb ha ez egy videó formájában van.

Az indok szimplán annyi hogy szeretném magam próbára tenne, a nekem megfelelő op rendszert megcsinálni, egy kis plusszal megfűszerezve.

Csak az írjon aki tényleg tudna nekem valami segítséget nyújtani hogy hogyan kéne ennek nekiállni, de nekem ehhez elengedhetetlen lenne valami oktató olvasmány vagy videó (ez lehet angol is).

A NORMÁLIS válaszokat előre is köszönöm.

2017. nov. 4. 19:31
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
2017. nov. 4. 21:39
 12/24 anonim ***** válasza:

Akik a tanenbaum féle könyvbet ajálgatják, azokra ne hallgass. Ők sem olvasták egyetlen sorát sem, azért ajálják. :o)

Itt egy könyv, ez kezdőknek készült és mindent tartalmaz, ami neked kellhet ebben a témában:

[link]

2017. nov. 4. 23:15
 13/24 anonim ***** válasza:

"Az indok szimplán annyi hogy szeretném magam próbára tenne, a nekem megfelelő op rendszert megcsinálni, egy kis plusszal megfűszerezve."

Hát, ha tudsz porgramozni, akkor ez kb. egy erős évedbe fog kerülni ha sok a szabadidőd. Ha nem tudsz, akkor inkább három év, vagy több, mire egy primitív, DOS-szerűséget összekalapálsz magadnak.

Ezt jó ha tudod, mielőtt nekiállsz.

2017. nov. 4. 23:18
 14/24 anonim ***** válasza:

Összerakod elemekből. Lásd Linux from scratch.

Az operációs rendszer leprogramozása nem olyan egyszerű.

2017. nov. 5. 06:27
 15/24 anonim ***** válasza:
39%

Tessék, egy NORMÁLIS válasz:

Ennél nagyobb időpocsékolást el sem tudok képzelni. Mintha azt mondanád, hogy a piacon levő egyetlen autó sem tetszik, ezért építenél egy sajátot, mert szeretnéd magad próbára tenni.

2017. nov. 5. 09:31
 16/24 CspCsj ***** válasza:

Nem feltétlenül sokak kedvence a Tanenbaum könyv, de ha összeállíttatnának egy listát a témában, szerintem mindenkinél az elsők közt lenne.

Aki ilyesmire adja a fejét, annak az a kb. 500 oldal meg sem fog kottyanni, - mivel sok minden már ismerős lesz, - vagy elveszi a kedvét és inkább más dolgot csinál majd.

Anno Linus is kb. fél év alatt "dobott össze" egy minimális és éppen hogy csak működő kernelt a MINIX alapján. (a licence miatt az átvett MINIX kódokat újraírta)

Kérdező:

Itt is ajánlanak jó dolgokat: [link]

2017. nov. 5. 09:49
 17/24 anonim ***** válasza:

"sokak kedvence a Tanenbaum könyv,"

Én ezt nem mondanám. A könyv egyetemi tankönyv és mint ilyen, népszerű. Na meg, ritkaságszámba megy, hogy valaki erről a témáról írjon.

A könyv, tartalmát tekintve jó, csak egyáltalán nem kezdőknek való. Abban olyasmiről írnak a szerzők, ami a kérdező számára nagyon kínaiul van. Ráadásul puszta elmélet az egész, amit beható hardver-ismeret nélkül nem fog megérteni még akkor sem, ha programozás terén történetesen nagyon penge.

2017. nov. 6. 08:38
 18/24 anonim ***** válasza:

"Anno Linus is kb. fél év alatt "dobott össze" egy minimális és éppen hogy csak működő kernelt a MINIX alapján. (a licence miatt az átvett MINIX kódokat újraírta)"

Ez súlyos tévedés.

A linuxnak a minixhez annyi köze van, hogy minix alatt lett fejlesztve első időkben és amíg az fs1 meg nem született, addig minix fájlrendszert használt.

Nem is lehet a linux minix lopás, hiszen a moduláris minix microkernel alapú opre, míg a linux statikus monolit kernel és mint olyan, gyakorlatilag az egész opre kernel space, tehát a linux nem egyéb, mint egyetlen bazi nagy kernel. Az végez mindent.

Ez is volt a kifogása Tannenbaumnak a linux-szal szemben..

2017. nov. 6. 08:43
 19/24 anonim ***** válasza:
89%

"Tessék, egy NORMÁLIS válasz:

Ennél nagyobb időpocsékolást el sem tudok képzelni. "

Ez a lehető leghülyébb válasz idáig. Ennyi biztos!!

2017. nov. 6. 08:53
 20/24 anonim ***** válasza:

Nem tartom valószínűnek, hogy találsz tutorial-t, legfeljebb a részfeladatok megoldására találsz megoldást. Jó ha tudod: klasszikusan akkor tekintjünk egy rendszert önnállónak, ha saját magát le lehet benne fordítani.

Kell valamilyen C/C++ fordító, nagyon sok utánaolvasás, egy virtuális gép, és hogy tudd debuggolni a virtuális gépet. Szerintem néhány hét alatt el tudsz jutni oda, hogy egy kis boot programmal kiírod a képernyőre, hogy Hello World. Onnan meg a kitartásod és az idődön múlik, hogy meddig jutsz el.

Én a helyedben egy Unix-kompatibilis rendszert terveznék, már csak azért is, mert ha jól sejtem, nem akarsz C/C++ fordítót írni. Ha viszont a környzeted azt tudja hazudni magáról, hogy ő egy unix, akkor tudsz használni unix fordítót - és le tudod fordítani saját magadat, és kánon szerint van egy őnnálló rendszered.

Mindenesetre szerintem elsőre már az is tanulságos, ha tudsz írni egy olyan cuccot, ami nagyjából azt tudja, amit az MS-DOS. (Emlékeim szerint vannak fenn GitHub-on mindenféle DOS források, lehet belőle tanulni) Vagyis: van egy minimál parancssorod, be tudod járni a fájlrendszert (implementálj valamilyen FAT-ot, az elég egyszerű), és el tudsz indítani egy programot.

2017. nov. 6. 12:01
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!