Frontendes szeretnék lenni, hogyan szerezzek diplomát? Egyáltalán mekkora szükség lenne rá?
Üdv mindenkinek!
Próbálom tömören összefoglalni a helyzetemet. 25 éves férfi leszek, aki pályát szeretne váltani, mivel egy értéktelen emeltszintű OKJ-val rendelkezem más területről, ami tüzelőpapírnak sem megfelelő.
Kb. jó fél éve el kezdtem érdeklődni a programozás iránt, elsősorban a Frontend része érdekel a témának, a JavaScript nagyon megfogott, és úgy döntöttem, ebben szeretnék profivá válni, természetesen a HTML és CSS mellett, na meg pár keretrendszert kitanulni hozzá.
Itt jön a képbe, hogy nekem nincs IT diplomám, és nagy valószínűséggel nem is fogom tudni megszerezni, ugyanis győri vagyok és itt csak mérnökinformatika van, aminek java része hidegen hagy, sőt az elektronikát, villamosságot egyenesen gyűlölöm, ugyanis voltam ilyen szakközépbe amit ott is kellett hagynom, mert annyira irritált.
Na most ez a szak állítólag teli van mérnöki tárgyakkal (még szép, akkor miért is ne ez lenne a neve...), amik engem eléggé taszítanak.
Körbenéztem, hol van legközelebb programtervező informatikus szak, de sajnos nem kaptam jó eredményeket. Ahol levelezőn indítanák és ingyenesen, tőlem több száz km-re (250+) lenne mind, és nyilván egy diplomáért nem fogok elköltözni egy viszonylag jó városból. Kollégista pedig nem leszek ennyi idősen nappalin.
Bejárni nem tudnék, mivel mire beérne a busz vagy vonat innen, addigra már javában folyna az oktatás...
Esetleg ha valaki mégis tud levelezős vagy estis proginfót, ami győrhöz képest nem messze elindulna előreláthatólag jövőre, kérem dobjon egy hozzászólást. Köszönöm!
Sajnos anyagi és élethelyzeti lehetőségeim sem rózsásak. Súlyos depresszió után most tudtam elmenni 4 órában dolgozni, ahol a 60 ezer forintos fizetés épphogy összejön, spórolt pénzem sem igazán van, így az egyetemre sem tudnék túl sokat összerakni és az sem igazán megoldható, hogy én egyetem alatt itthon éljek, ugyanis mire elvégezném, nagyon közel lennék a 30-hoz.
Zanzásítva a kérdésem annyira, van-e értelme a diplomáért küzdeni, vagy képezzem saját magam kurzusokkal, tanfolyamokkal?
A mérnökinformatikát azért érezném luxusnak, mivel egy kínszenvedés lenne, és a Frontendes, webfejlesztői terveimhez kb. semmit nem rakna hozzá. Nyilván annyit, hogy lenne egy papír a kezemben, amellyel megnyílna jó pár kapu...
Sokan mondják, hogy pedig érdemesebb robotikát tanulni, vagy valamilyen hardveres dolgot, mert telített a webprogramozás, de hogy tanuljak olyan dolgot, ami taszít?
Még egy bónusz kérdésem lenne, mégpedig az, hogy léteznek-e olyan szakemberek, akik segítenek kapcsolati hálókat kialakítani, mentorálni az IT területén, ha igen hol találhatóak meg és kb. milyen órabérrel dolgoznak? Másik nagy vágyam lenne a távmunka kialakítása idővel.
Köszönöm az segítő válaszokat!
Amíg pályakezdő webfejlesztő vagy addig diplomával sokkal könnyebb elhelyezkedni, ez tény.
De ezen a területen anélkül sem lehetetlen, van ismerősöm akinek sikerült.
Ettől függetlenül szerintem mindenképpen szerezz papírt. 25 évesen még egyáltalán nem vagy elkésve. Ha nincs rá pénzed akkor vegyél fel diákhitelt, mert nincs semmi ami jobb befektetés lenne mint egy műszaki diploma.
Persze az ilyen dolgokat, hogy ezt vagy azt nem vagy hajlandó tanulni azt hagyd otthon, mert nincs olyan szak, ahol ne lenne valami, ami nem tetszik.
Még a C verzión gondolkodtam, ami a gazdaságinformatika lenne.
Annak a másik fele (gazdaság) valamivel jobban vonz, mint a mérnöki. Nyilván csak a papírért menne a dolog, de ez barátibb lenne számomra.
Csak nem tudom, hogy mekkora hátrány lenne ez a későbbiekben, webfejlesztőként. Gondolom jobban preferálnák a mérnök vagy proginfót.
Nem olvastam végig :D csak a fő kérdésre válaszolok: "Frontendes szeretnék lenni, hogyan szerezzek diplomát? Egyáltalán mekkora szükség lenne rá?"
Rövid válasz: Sehogy, nincs rá szükség.
Front-endesként egyátalán nincs diplomára szükséget, sőt senkit sem ismerek aki azért ment volna egyetemre, hogy front-endes legyen, csak olyat, aki vagy egyetemi évei alatt vagy később szeretett bele és magától bele tanult.
-Az egyetem nem készít fel a front-endre, viszont sok internetes kurzus vagy bootcamp igen.
-Neked egyátalán nem kell a matek (max 8. osztályos)
-Jó ha tudod, de nem kell profinak lennek az algoritmusokból és adatstuktúrákból
Még mondhatnék pár dolgot, de semmi sem jut eszembe ami fontos lenne neked az egyetemen :D
Ha "komolyabb" programozó akarsz lenni, akkor nyugodtan, de ha HTML, css, javascript, nodejs, ajax (meg még rengeteg dolog) dolgokkal akarsz foglalkozni nem kell egyetemet végezned, sőt időpocsékolás is lenne.
Nekem is ez a véleményem a gazdinfóról, bár biztos van, aki tudja hasznosítani...
Időpocsékolás azonban ebben a korban már nem fér bele.
Állítólag pedig azt hallottam, hogy ha felsőfokú IT végzettséget kérnek, az mindegy melyik a 3 közül, csak legyen valamelyikből egy diploma. Viszont szerintem a HR osztályon biztos kinézik a gazdinfót...
Utolsó, én is így vélekedek, szerintem mérnökinfóra más céllal mennek az emberek. Belenéztem a tantervbe, van választható webfejlesztés tárgy, de gondolom annyit takarhat, amit itthon 1-2 hónap intenzív tanulással elsajátítok.
Még átgondolom mindenesetre a dolgot, talán jobban kikörvonalazódik idővel.
"-Az egyetem nem készít fel a front-endre",
Ez pontosan így igaz, az egyetemnek nem is célja egy konkrét technológiára sem felkészíteni. Elméleti alapot ad ahhoz, hogy bármelyik IT-s területbe bele tudj tanulni.
"vagy bootcamp igen. "
Ez hülyeség, az összes bootcamp szar, semmit nem fogsz vele érni, a legtöbb túl nagy anyagot próbál átadni, túl kevés idő alatt, olyan embereknek akiknek nincs meg az alapjuk ahhoz, hogy megtanulják. Idő és pénzkidobás foglalkozni bármelyikkel.
" -Neked egyátalán nem kell a matek (max 8. osztályos)
-Jó ha tudod, de nem kell profinak lennek az algoritmusokból és adatstuktúrákból "
Ja, nyílván nem kell sem a matek, sem az algoritmus. Bizonyára a gonosz manók hibája amikor egy single-page-app elkezdi összefosni magát néhány combosabb adatbetöltés után.
25 évesen bőven nem vagy túl öreg az egyetemhez. Még a nappalihoz sem. A többi dolog, amit írtál mindössze kifogás. Akarsz használható szaktudást, vagy nem? Ha igen, akkor ki fogsz bírni pár évet egy másik városban, ha meg nem, akkor ott az internet tanulj, olvass és reménykedj, hogy neked pont összejön. Léteznek olyanok, akik diploma nélkül sokra vitték de messze nem ez az általános a szakmában.
8# Nem, egy frontendesnek nem kellenek az algoritmusok. Mond már meg nekem, hogy Jqueryvel, Javascriptel és Ajaxal milyen komoly sorting algoritmusokat fog használni? Mikor fog hashtablet alkalmazni?
HTML, CSS-hez kell az egyetem? Vagy CSS frameworkökhöz? Ott olyan dolgokba menne bele ami egyátalán nem kell neki a pályafutása során. Ha backendes akarna lenni, akkor az más kérdés... de mondmár meg milyen egyetemi képzés kell egy frontendesnek?
A bootcampek ebből a szempontból jobbak. Ott a mostani technológiát tanítják meg alap szinten (felesleges órák nélkül) és majd otthon tudod folytatni.
Értem én, hogy egy programozónak nehéz lenyelni ezt :D
Ne keverjük a frontendest a backendel vagy full stackel :) Ott már elképzelhető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!