2 hónap után otthagyom a programozói munkámat clean code hiánya miatt. Tapasztalatok nálatok?
Alapvetően tapasztalatokra vagyok kíváncsi.
Félmillió sornyi 10+ éves legacy java kód, jelenleg is fut, supportálják, tesztelik, ezen kell fejlesztéseket írni nyilván csapatban. Segítenek, magyaráznak, ők is látják hogy egy rakás szar, a létező legbonyolultabban van minden megoldva. Abszolút zéró clean code vagy code quality szempont. Cég egyébként minden tekintetben jó, fizetnek, iroda tökéletes, főnök normális, semmi rosszat nem tudok mondani róluk.
Első munkahelyem, nettó 400 körül incl.caf. Konkrétan ott vagyok hogy jövőhét pénteken beviszem a felmondásomat. Amivel egy baj van, hogy rosszul néz ki a CV-ben. Várjak még egy évet vagy mi az istent csinálnátok Ti ilyenkor?
Inkább csak ültem és kiszenvedtem magamból a projektet, legalábbis egy részét, mert nem befejezett állapotban hagytam hátra.
A cégnek több irodája is volt, de nálunk csak 10 fő dolgozott, abból egy külföldi helytartó, aztán 2 senior, akik amúgy tényleg jók voltak, a többi meg 1-2-3 év tapasztalattal junior, alig jártak előttem valamivel, a többség nem mozgott nagyon otthonosan a projektjein.
A külföldi csávó szerint jó ötlet volt egy fél éves projektet a pályakezdőnek adni, tök egyedül kellett csinálnom. Csapatnak nem voltam része, pedig a többiek közül senki sem dolgozott egyedül a projektjein. Az egyik senior srác mentorált (=kétnaponta egyszer rámnézett), de a projektem annyira gáz volt, hogy még szerinte is le kellett volna lőni időben az egészet.
Szóval tudom milyen az, amikor minden nap úgy mész be, hogy elhányod magad a munkától. De ez még kibírható, mert mint később megtapasztaltam, mindig van lejjebb. Például amikor minden nap olyan munkahelyre kell bemenni, ahol feloldhatatlan konfliktus van a munkatársak között. Na az a helyzet instant felmondást érdemel.
2 hónap után kilépni hatalmas ostobaság. Tényleg nincs értelme. Legalább fél-egy évet várj, egészen biztos, hogy tudsz azért valamit tanulni abból a munkából, amit ott végzel, esetleg kezdeményezhetsz változtatásokat a fejlesztési munkamenetben (figyelembe véve, hogy junior vagy)...
A másik meg, hogy fél-egymillió sor kódot senki sem lát át. Annyit egyszerűen lehetetlen. A leggyakrabban használt osztályok és a létrehozott objektumok szerkezetét viszont pár hónap max egy év alatt meg lehet ismerni.
Valaki írta: "Akkor szolok, hogy a legtobb helyen legacy code-al kell dolgozni... " hát, nagyon igaza van. De annyira sok a meló, hogy szerintem kereshetsz olyan helyet, ahol ti vágjátok a csapást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!