FREE PASCAL SZORZOTABLAblat hogyan tudom kiiratni? SOS
Sziasztok, amint irtam 1-20ig számoknak kellene a szorzotablaja kiiratasa programmal.
For i:=1 to 20 do
kb eddig jutottam, nem vagom hogy hogykell.. 😅
Na jó, kezdjük. Mit akarsz ezzel a sorral? Ugyebár, egy pascal program nem így kezdődik, ez tehát nem az egész kód, ha már idáig jutottál. Hol van a többi, amin keresztül idáig jutottál? Elsősorban a változók, amelyeket használni akarsz (nyilván ott tisztáztad azt, hogy mi a fene az az i); Mi lesz a szerepük a programban, minek az alapján határoztad meg, hogy éppen olyan típusúak legyenek?
Először mutasd be a kódodat, mert a végén még azt hiszi valaki, hogy magad helyett akarod dolgoztatni.
Nekem már az előző kérdésednél se tetszett, hogy a legeslegeslegminimálisabb próbálkozás nélkül csak elénk köpted a feladatot, igaz, arra még rá lehetett mondani, hogy oké, egy kezdőnek nem biztos, hogy rögtön leesik a tantusz:
https://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__programozas..
Kaptál egy pár érdekes és hasznos megoldást, amiket aztán ívben lesz@rtál, és láthatólag azt az egyetlen tanulságot szűrted le, hogy itt foghatsz magadnak balekot, aki megcsinálja a házidat. Leszel szíves ezúttal dolgozni is valamit.
Igen dolgoztam is. Igazabol az elejét azért nem irtam le mert mindig ugyanugy kezdodik, a valtozokat pedig eleg később beírnom azthiszem..
addig eljutottam begin után hogy for i:= 1 to 20 do alá write(i*x) , az x et mar az elejen be kertem.. Masolgatnj most nem tudok mert telefonról irok..Az meg hogy az előző kérdésemben olyan sok válasz jött annak nagyon örülök, s megis köszöntem, az meg hogy a tovabbiakra nem reagáltam az annak tudható hogy miután mar megvolt a válasz nem jottem fel ujra es valaszolgatni mindenkinek, mert mar irtam hogy megvan..
Szerintem is küzdj még egy kicsit a problémával.
Xopás nélkül nincs tudás!
Google: "Pascal szorzótábla" kifejezésre második találat:
Ha a végén táblákba rendezve akarod kiírni (ez lehet az egyetlen problémás részlet), akkor jól jöhet a tömbhasználat, egyébként fölösleges.
Egyéb:
„mindig ugyanugy kezdodik, a valtozokat pedig eleg később beírnom azthiszem.. ”
Hát, nem éppen. Egyrészt „az elején” is történhet sok érdekesség, például a használni kívánt unitok, konstansok, típusok megadásakor, másrészt már az első gomb leütése előtt nagyjából kitaláltad a program működését, tehát a változókat nem utólag írod be valami random befirkált verssor alapján, hanem előre tudod, hogy mit és miért éppen azt akarod használni, és majd erre az alapra építed a programodat. Tök jó, hogy beírod az i*x-et, de mi is az az i meg az x? Miért épp akkora helyet kértél neki? Miért pont ez a nevük? És mi jelenik meg a képernyőn, ha Write utasítással ciklusban kiíratod őket? És a titokzatos okból bekért x mit csinál egyáltalán, miközben i szorgalmasan lépked húszig?
„hogy a tovabbiakra nem reagáltam az annak tudható hogy miután mar megvolt a válasz”
„amit írtak/írtál egyáltalán nem értek belőle semmit az alapokon kívül.”
Soha, semmit nem fogsz megérteni, ha csak annyi a célod, hogy leadhass egy működőképes programot. Az egész múltkori társalgás ott kezdett érdekessé válni, ahol te feladtad, és éppen abból tanulhattad volna a legtöbbet, ha magyarázatot kapsz arra, amit nem értesz.
Tessék, egy „megoldás”, ne mondhasd, hogy csak papolok, és nem adok semmit. Gondolom, nem pont az, ahogyan te elképzelted, de hát arról egyelőre nem tudtunk meg semmit:
var szorzo, alap : byte;
begin
for alap := 1 to 20 do
begin
for szorzo := 1 to 20 do WriteLn(szorzo, '*', alap, '=', szorzo * alap);
WriteLn;
end;
ReadLn;
end.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!