Ti melyik nyelvvel kezdenétek el a programozást? (Többi lent)
Na szóval, elkezdenék komolyabban foglalkozni a programozással (Most 14 éves vagyok) és főleg azokat a programozóknak szólna a kérdésem akik már több nyelvvel foglalkoztak.
Ti visszagondolva melyik nyelvet kezdenétek el először tanulni?
(Pár napja Unityban életem első játékához C#ot használtam, azt tudom valamennyire)
Ebben a sorrendben:
* - Legsűrűbben használom
C
Java7
C++
PHP5
*Java8 (kiadták)
Bash Shell (Linux)(nem tudom ide tartozik-e)
Smalltalk
Prolog
C# (csak 3-4 hetet használtam)
Assembly x86
Closure [link]
*PHP7 (kiadták)
*Python3.x
Tessék. :)
Az angolt.
Nem, nem trollkodom, tényleg az a legfontosabb. Hogy miért? Mert a magyar oktatás alacsony színvonalú, évekkel le van maradva. Hányszor előfordult, hogy az oktatóknak (BME) felvetettem egy kérdést: ők vagy nem tudták a választ, vagy azt mondták, hogy ezt így nem lehet megcsinálni. Felnéztem egy angol nyelvű szakmai fórumra: ott volt minden levezetve, vagy pár percen belül valaki választ adott a kérdésemre.
Amúgy a kérdésre a válasz: nekem a C volt az első.
Magas szintű, gép- és környezetfüggetlen, lehetőleg erősen típusos nyelvet ajánlok, kezdésnek.
A C vagy a Pascal a legjobb választás. Utóbbival jobban haladsz, kevésbé lesznek problémáid, típusosabb is mint a C. Előbbivel, a C-vel bármilyen irányba elindulhatsz, ha már megismerted a nyelvet és tisztában leszel a programozás mikéntjével, hogyanjával. A C mondjuk egy 14 éves számára elég erős lehet.
Scriptnyelveket, környezetfüggő nyelveket felejtsd el.
Én sem trollkodtam, kár volt kitöröltetni.
A programozás nem elsősorban szakmunka. Tanulni lehet, természetesen - de elsősorban érzék és kreativitás kell hozzá. Meg problémamegoldás.
Az nem problémamegoldás, ha csak feldobod ide a kérdést az első kategóriába, ami épp a kezed ügyébe esik, és még vissza sem olvasol, nem is keresel semmit.
A programozásban ezt elhivatottságnak nevezik, és azt jelenti, hogy meg AKAROD oldani a problémát, és ezért mindent megteszel, amit csak tudsz.
Ma már az interneten rengeteg mindent meg lehet találni, de ez mind nem helyettesíti azt, amit írtam.
Persze ettől a botlástól még lehet, hogy kiváló programozó lesz belőled - HA nem így folytatod.
Megpróbálok én is adni egy választ, bár én egy nem túl gyakori résszel foglalkozok (programnyelv fordítókkal).
Először mindenképp érdemes megtanulni egy rendszer-szintű nyelvet. Erre a leggyakrabban a C-t ajánlják. Kapsz egy kis ismeretet a memóriáról, az adatszerkezetek elhelyezkedéséről és egy kicsit szenvedsz is nagyobb feladatoknál. Ez azért jó, mert meglátod a szükséget az absztrakciókra, további funkciókra. Ekkor mondjuk jöhet a C++, vagy D. Utána távolodhatsz el a rendszer szintű programozástól, ha nincs rá szükséged a Java, C#, stb-vel.
Amiket én nagyon gyakran használok, az a C++, Haskell és OCaml, bár valszeg ezekre nem lesz szükséged.
Nyolcadik.
Kerestem rá a kérdésre előtte is, de konkrétan ezt, ilyen formában nem találtam meg.
Ettől most tekintsünk el, biztos van másik oldalon vagy akár itt egy ugyan ilyen kérdés.
Nem tudtam, hogy nem lehet feltenni ugyan azt a kérdést kétszer, vagy többször, bocs.
Témákat nem olvastam végig, az első hozzá kapcsolódót választottam ki, de az oldal moderátorai úgy is átteszik másik kategóriába, szóval max. 1 órát lehetett úgy látni.
Többieknek köszönöm a válaszokat, zöldpacsiztam őket :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!