A rendszám felismerő kamerák hogy működnek?
Vagyis nem is a kamera a lényeg, hanem a program ami alatta fut. Láttam a neten vannak már készen ilyen programok, egyes cégek ezeket használják fel vagy ők maguk csinálnak egyet? Mert ahogy elnéztem ez rohadt bonyolult, és újra feltalálni a spanyol viaszt elég sok pénz és idő lenne. Mindenféleképp ilyen bonyolult eljárást használnak a programok? Először a széleket meg formákat szedik ki, aztán fehér háttérre csinálják feketén, aztán karaktereket próbálja kiszedni stb...
Vagy ehhez még valami speckó kamera is kell?
"olyanra gondoltam hogy minden ott a helyszínen történik, ott dolgozza fel, menti el, és rakja adatbázisba stb..."
Biztosan van olyan szoftver is, amelyik helyben dolgozza fel az információt, de ehhez drága, nagy teljesítményű hardverek is kellenek, hiszen egy ilyen kamera naponta több ezer, vagy több tízezer feldolgozást is kell végezzen, kis idő alatt. Ezek az algoritmusok pedig nem arról híresek, hogy 2 másodperc alatt feldolgoznak egy ilyen képet (holott az utóbb említett intervallum még túl hosszú is bizonyos esetekben).
Többnyire speciális kamerák vannak, amelyek nem feltétlen olyan képet készítenek, mint egy hétköznapi kamera. Egyáltalán annak az algoritmusnak a létrehozása, hogy képről olvasson egy program, nehéz és bonyolult. A rendszámok leolvasása is csak azért bontható le lépésekre, mert többnyire egységes mintákat keresünk.
Én úgy csinálnám, hogy kitennék a célhelyre egy nagy sebességű kamerát, amelyik folyamatosan streamel és egy komolyabb szerverre küldené a feldolgozandó képeket. Ott helyben már van lehetőség arra, hogy több szálon, lassabb módon feldolgozzuk a képeket.
A teljes forrás fent van a githubon, ki lehet próbálni:
OpenALPR is an open source Automatic License Plate Recognition library written in C++ with bindings in C#, Java, Node.js, Go, and Python. The library analyzes images and video streams to identify license plates. The output is the text representation of any license plate characters.
Aki azt mondja, hogy ez erőforrásigényes feladat, az valószínűleg hibernációban töltötte az elmúlt tíz évet.
Természetesen viszonylag jó minőségű kép kell hozzá, de ez már nem programozási feladat, hanem fényképészeti.
Én telepítettem ilyen kamerákat.
Nem egy nagy durranás ma már, hiszen 5 évvel ezelőtt is voltak olyan készülékek, amelykebe be volt építve a szoftver. Valós időben képesek voltak rendszámfelismerésre, kitakarásra, stb.
A 8-asnak mondom, hogy ez már nagyon rég óta nem így megy.
A képen egy algoritmus kikeresi a rendszámot, bármekkora is az és vektorosan olvassa le, azonosítsa be, nem pixelenként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!