Ha jegyzettömbbe írok programot (c#) azt le tudom valahogy futattni?
Persze, a parancssoros fordítóval.
De sok értelmét nem látom, használj Visual Stúdiókban inkább. Könnyebb, gyorsabb, van szintaxis kiemelés, debug és a többi .
Érdemesebb a Notepad ++ nevü programot használni.
A többiek leírták a lényeget
Keresned kell egy csc.exe nevű programot a %windir%\Microsoft.NET könyvtáron belül. Ha indítasz egy parancssort, így tudod lefordítani a demo.cs-nek elkeresztelt fájlodat:
csc /out:demo.exe demo.cs
meg kerestem a csc.exe ,meg nyitottam de be is zárul gyorsan.
Leírnátok részletesen hogyan kell lefuttatni.
tehát pl : megnyitom a jegyzettömböt megírom a kódot és utána mi következik ?
1. Most lett leírva.
2. Nézz utána.
Na jó, step-by-step tutoriál idiótáknak és lustáknak:
Először is megtaláljuk a gépeden a C# fordítót.
1) Nyomj Win+R billentyűkombinációt. Írd be, hogy:
%windir%\Microsoft.NET
2) Ha 32 bites Windows van telepítve a gépedre, akkor lépj be a Framework mappába, ha 64 bites, akkor pedig a Framework64 mappába.
3) Láthatsz mappákat, amik neve egy V betűvel kezdődik, majd egy verziószám áll utána. Mint például az én gépemen a v4.0.30319. Válassz ki egyet ezek közül, de fontos, hogy a csc.exe nevű kis programocska benne legyen, majd másold a teljes útvonalat a vágólapra! Például nálam ezt kell a vágólapra másolni:
C:\WINDOWS\Microsoft.NET\Framework64\v4.0.30319
Most beállítjuk a gépedet úgy, hogy ne kelljen végigküzdeni magad az első három lépésen minden egyes alkalommal:
4) Nyomj Win+R billentyűkombinációt, majd írd be, hogy:
control
5) Ha a jobb felső sarokban a "Megjelenítés a következő szerint" után az áll, hogy "Kategória", akkor állítsd át "Kis ikonok" vagy "Nagy ikonok"-ra. Igen, teljesen mindegy, melyiket választod.
6) Kattints a "Rendszer"-re.
7) Most bal oldalon a "Speciális rendszerbeállítások"-ra kattints.
9) Alul a "Környezeti változók" feliratú gombra nyomj rá.
10) Most a "Rendszerváltozók" közt keress egy olyat, aminek az a neve, hogy "Path". Kattints rá duplán!
11)
Ha ez az ablak jelent meg (persze nem biztos, hogy neked is angolul fog megjelenni):
Akkor kattints a "New"-nak megfelelő gombra, majd CTRL+V billentyűkombinációt nyomva illeszd be a vágólapról a 3. lépésben említett könyvtárat.
Ha pedig ezt az ablakot látod (szintén nem biztos, hogy nálad is angol lesz):
Akkor az alsó mezőben lévő szöveg legvégére tegyél egy pontosvesszőt (ha nem ismernéd, erről a jelről van szó: ; ) [EZ NEM A KACSINTÓS SMILEY!!!], majd tegyél ki utána két idézőjelet és a két idézőjel közé másold be a könyvtárad útvonalát CTRL+V billentyűkombinációt nyomva.
12) OK gombra kattintva zárd be az összes ablakot (kivéve, ahol nincs OK gomb, azokat értelemszerűen a nagy piros X-szel).
Próbáljuk ki, hogy mit alkottunk!
13) Csinálj az asztalon egy fájlt Program.cs néven a következő tartalommal:
using System;
namespace ConsoleTestApp {
.. public class Program {
.. .. public static void Main(string[] args) {
.. .. .. Console.WriteLine("Hát te egy zseni vagy, fiam!");
.. .. }
.. }
}
Nyilván a sorok elején lévő pontok helyett szóközt illő tenni vagy tab-ot, ki hogy szereti.
14) Most az asztalon ne legyen kijelölve egy ikon se. Tartsd lenyomva a Shift billentyűt, amíg jobb egérgombbal az üres helyre kattintasz. Kattints arra a menüpontra, hogy "Parancsablak nyitása itt".
15) Most ide írd be azt, hogy:
csc /out:Program.exe Program.cs
Majd üss egy entert. Valami ilyesmit fogsz látni, ha nem cseszted el:
C:\Users\TutorialIdiótáknak\Desktop>csc /out:Program.exe Program.cs
Microsoft (R) Visual C# Compiler version 4.6.1586.0
for C# 5
Copyright (C) Microsoft Corporation. All rights reserved.
This compiler is provided as part of the Microsoft (R) .NET Framework, but only
supports language versions up to C# 5, which is no longer the latest version. Fo
r compilers that support newer versions of the C# programming language, see http
://go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=533240
C:\Users\TutorialIdiótáknak\Desktop>
16) Ha most beírod, hogy
Program
Akkor ezt fogod látni:
C:\Users\TutorialIdiótáknak\Desktop>Program
Hát te egy zseni vagy, fiam!
C:\Users\TutorialIdiótáknak\Desktop>
Figyeltél? Igen? Ne hazudj, hiszen észre sem vetted, hogy a 8. pontot kihagytam!
"meg kerestem a csc.exe ,meg nyitottam de be is zárul gyorsan."
Voltál olyan hülye, hogy duplán rákattintottál, mi? :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!