Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Szerintetek meg lehetne...

Szerintetek meg lehetne fejteni, hogy a Puttó nyerőszámait milyen algoritmus generálja?

Figyelt kérdés

A puttó nyerőszámait egy gép "sorsolja", nem pedig emberi kéz. Mivel gyakorlatilag nem létezik olyan, hogy "véletlen szám generálás", ezért a nyerőszámok sorsolása sem véletlenszerű. Leegyszerűsítve egy random generátor lehet a puttó mögött, nyilván "egy icipicit" megbonyolítva.

Sokan játsszák a puttót saját statisztikák, kimutatások, tapasztalatok, feltevések alapján, de ezek általában eredménytelenek, talán egy kicsit tudják növelni az esélyeket, de én úgy gondolom, hogy magasabb szintű matematikai és informatikai tudás birtokában megfejthető, vagy megközelítőleg rekonstruálható lehet a puttó algoritmusa.

Példának azért a puttót hoztam fel, mert révén, hogy 5 percenként sorsolnak már jó pár éve, rengeteg adatunk van az eddigi sorsolásokból, vagyis rengeteg kimenet.

Ti mit gondoltok erről? Időpocsékolás lenne komolyabban foglalkozni ezzel (a fentebb említett matematikai és informatikai tudás mellett)?

Egyszerű véleményt, lehurrogást is elfogadok, kíváncsi vagyok, hogy ti mit láttok ebben.

2017. febr. 13. 23:53
 1/9 anonim ***** válasza:

El kell, hogy keserítselek, de régóta létezik valódi véletlenszám generátor, méghozzá teljesen elérhető összegért, nem drágább, mint egy átlag videokártya.

[link]

2017. febr. 14. 00:04
 2/9 anonim ***** válasza:
De "rossz" véletlen számokból is lehet "jó" véletlen számokat csinálni, csak borzalmasan költséges, így általában nem használják(ne úgy vedd a borzalmasan költségest, hogy egy szuperszámítógép dolgozik rajta 5 évet, hanem mondjuk egy asztali gép pár másodpercet, de informatikában már ez is óriási)
2017. febr. 14. 07:08
 3/9 anonim ***** válasza:
Ha szerencsejátékoznék akkor azt a számsort játszanám meg amelyik legtöbbször volt(mert lehet tényleg nem rendes random számokat ad)
2017. febr. 14. 07:13
 4/9 A kérdező kommentje:

1-es válaszoló

Tehát ha fognék két darab ilyen szerkezetet és azonos időpillanatban (atomóra szerint is megegyező időpontban) generálnék rajtuk számot, akkor két, különböző számot generálnának nekem?

Laikus vagyok, szerintem nem létezik igazi véletlen szám generátor, egy gép képtelen ilyesmire.

2017. febr. 14. 08:17
 5/9 anonim ***** válasza:
91%

"Tehát ha fognék két darab ilyen szerkezetet és azonos időpillanatban (atomóra szerint is megegyező időpontban) generálnék rajtuk számot, akkor két, különböző számot generálnának nekem?"

Valószínűleg, de lehet hogy ugyanazt generálnák, itt már tényleg beszélhetünk véletlen számokról.

Ha fogsz két embert és megkéred őket, hogy írjanak le egy számot 1 és 10 között és mindketten hetet írnak akkor ugyanaz a két ember?

2017. febr. 14. 08:24
 6/9 anonim ***** válasza:

"Tehát ha fognék két darab ilyen szerkezetet és azonos időpillanatban (atomóra szerint is megegyező időpontban) generálnék rajtuk számot, akkor két, különböző számot generálnának nekem?"

Igen.

Amire te gondolsz, az a kora 80-as évek pszeudovéletlenszám-generátoraira volt részben jellemző. Oké, persze, egyszerűbb programokban még ma is használják az óra alapú véletlenszám-generálást, kiegészítve általában más kvázi-véletlen értékekkel, de jó ideje már léteznek hardveres véletlenszám-generátorok is. Ezek mérnek több környezeti tényezőt, és azok alapján generálják a számokat. A Puttót is ilyen hardveres generátorral sorsolják.

Persze, ettől függetlenül még lehet, hogy van az eszköznek gyenge pontja, amivel ugyan meg nem lehet mondani, hogy a következő számsor mi lesz, de az esélyeket meg lehet növelni. De ez csak feltételezés. ;)

2017. febr. 14. 09:17
 7/9 anonim ***** válasza:

Elég gáz lenne, ha egy szerencsejáték pszeudo random számokat használna. Egyébként te is generálhatsz pl itt: [link]

valódi random számokat.

2017. febr. 14. 13:20
 8/9 Adam23713 ***** válasza:

Szia!

"Laikus vagyok, szerintem nem létezik igazi véletlen szám generátor, egy gép képtelen ilyesmire."

Hát attól hogy te ezt így gondolod attól ez még nem igaz. Hiába vennél két ugyan olyan véletlen számot generáló hardvert és indítanád el egyszerre mert hóóót ziher hogy nem kapnál azonos számot (na persze a véletlen itt is befigyel). Például ezeket a számokat gyakran úgy állítják ellő hogy egy félig áteresztő tükörre fotont küldenek ami vagy át megy rajta vagy nem. Ha át megy akkor az 1-nek felel meg ha nem akkor meg 0. Ergo esélytelen. De! Még ha sima pszeudo generátorral is csinálnák még akkor is esélytelennek látom, főleg hogy a sima játék automatákban is 4 vagy 5 generátoron keresztül megy. Anno teszteltük ezeket a pszeudo véletlen szám generátorokat és ku***va jó statisztikát adott. A sima C-s generátor átment minden teszten. Épp ezért használhatjuk ezt mi is különböző fizikai szimulációknál. Ja igen, nem régiben (sajnos már nem találom a cikket pedig nagyon kéne) egy matematikus csinált egy nagyon nagyon jó véletlen szám generátort, ami még jobb statisztikát csinált. Tehát fejlődik a technika a pszeudo véletlen szám generálása téren is.

2017. febr. 14. 15:10
 9/9 anonim ***** válasza:
Sok sikert a fejtéshez - ha van algoritmus, akkor az nagyon bonyolult, és nem egyszerűen maradékokat képeznek.
2017. febr. 14. 15:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!