Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Valaki segítene Pascal program...

Valaki segítene Pascal programozásba?

Figyelt kérdés

Azt szeretném megoldani, hogy random számokhoz(1-30) minden számhoz hozzárendeljen egy nevet. Pl: ird be hogy 'valasztas': valasztas

Randomizál egy számot, pl 4: Kis Pisti. Ezután ha kiválasztotta, akkor a 4-est többet ne tudja kiválasztani. A többivel is ugyan igy, míg elnem fogy az egész. Hogyan tudnám ezt megvalósítani? Válaszotokat elöre is köszönöm!

2017. jan. 26. 21:54
 1/6 anonim ***** válasza:
58%

Tedd a tömböd legaljára azokat amik már voltak és szűkítsd a kisorsolható indexek tartományát eggyel.

Így:

int idx = random(0,tomb.Length - hátratettElemekSzáma);

2017. jan. 26. 22:10
 2/6 SimkoL ***** válasza:
100%
Halmaz :)
2017. jan. 26. 22:13
 3/6 tabaki ***** válasza:

#2 +1.

valahogy így:

var

volt : set of 1..30;

i, szam : byte;

.

.

volt := [];

for i := 1 to 30 do

begin

repeat

szam := Random(30) + 1;

until not (szam in volt);

volt := volt + [szam];

end;

2017. jan. 27. 01:09
 4/6 tabaki ***** válasza:
Egyébként nekem fúrja az oldalamat a kíváncsiság, hogy tulajdonképpen hogyan-mire akarod ezt felhasználni. Lehet, hogy csak én értem félre a magyarázat első sorát, de nekem úgy tűnik, mintha a random számokhoz egy-egy random nevet akarnál hozzárendelni, tehát két dolgot kéne számon tartanod: A lefoglalt számokat és a lefoglalt neveket. De a későbbiek alapján azt is gondolhatom, hogy a számokhoz eleve hozzátartoznak a nevek (pl. a 4-hez mindenképpen a Kis Pisti van rendelve), és neked pusztán az a fontos, hogy véletlenszerű sorrendben kerüljenek elő a kalapból, ekkor természetesen elég csak a számokat könyvelned. Talán nem ártana, ha jobban körülírnád ennek a programrésznek a feladatát, hátha más megoldás is van.
2017. jan. 28. 01:36
 5/6 A kérdező kommentje:
Tanárnőm számára lenne a program, ez úgymond "felelő választó"-nak készülne. Azért kértem a segítségeteket, mert most ismerkedem a programozással. 8.-os vagyok, és ezt szeretném tanulni, info szakkörön megkértük páran a tanárt, hogy tanítson nekünk programozást. Elég alap dolgokat mutatott és érdekelt is a dolog, ezért utána néztem jó pár dolognak. Ez már kicsit keményebb dió, és kellett a segítség, amit megszeretnék köszönni!
2017. jan. 28. 22:33
 6/6 tabaki ***** válasza:
Dicséretes a szándék, de ebből sem tudtam meg, hogy elképzelésed szerint mit kellene csinálnia a programnak. Mindegy, ha ennyi segítség elég is volt, szívesen. Sok sikert!
2017. jan. 28. 22:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!