ELTE-IK tapasztalatok?
+1 BSc es MSc vegzett:
Az utobbi idoben sok a szivas, ez igaz. De foleg azokat erinti, akik munka mellett probalkoznak, vagy akik nem veszik komolyan az egeszet. Tartottam orat en is, lattam mind a ket oldalrol az oktatast ott. Valoban van sok, viszonylag gyenge eloado, ugyan ugy, ahogy van rengeteg diak, aki sz*rik az egeszbe, de cserebe hisztizik folyamatosan.
Neheznek viszonylag nehez, meg mindig. Foleg a mar emlitett sok elmelet miatt, de tanulhato. Mindig is utaltam a matekot, de meg lehet tanulni annyira, hogy atmenj, sot.
A szabadido pedig attol is fugg, hogy mikor, mennyi targyat es hogy veszel fel. Annyi idod nem lesz, foleg a katelogus mellett nagyon, hogy felallasban dolgozz, hacsak nem talalsz olyan helyet, ahol ennyire rugalmas lehet a munkaidod + a kozelben van. De ha nem ez a celod, akkor azert lesz jo par szabad orad. (Viszonylag ritka, hogy reggel 8tol este 9ig bent legyen az ember, max ha ugy veszi fel az orakat, cserebe 1 napot valoszinuleg be sem kell mennie.)
Osszessegeben nekem az MSc resze mondjuk jobban tetszett, ott a tanarok hozaallasi is jobb mar. Oda ugyanis csak az megy mar, aki akarja is csinalni, a BSc-vel ellentetben, ahova rengetegen azert mennek, mert jol akarnak majd keresni vagy mert mashova nem vettek fel oket. (Talalkoztam ilyennel is ott, nem is maradtak sokaig.)
A matekhoz hozzátartozik, hogy csökkentek a ponthatárok. Szerintem páran még arra emlékeztek, amikor 50-60% kellett egy nyamvadt ketteshez. Na, ez manapság inkább 40%, de analízisből előző félévben 30% volt a kettes határa a ZH-n. Ennek fényében nem lennék benne biztos, hogy előrébb van azzal, hogy a BME-n két matekos tárggyal kevesebb van, de abból kérnek 50%-ot. Ha úgy gondolja valaki, hogy gondot okoz a matek, akkor egyikre se menjen.
A mennyit kell rászánni az relatív. Itt rengeteget számít a tehetség. Ha tehetséges vagy, akkor fele idő alatt kapsz ötöst, mint más hármast. Szerintem nem nehéz és kevés idő kell hozzá, de közben látom, hogy valaki majd bele szakad. Szerintem átmenni alapvetően könnyű, igaz, van pár szemét tárgy, de nem kell belerokkanni. Ha ötöst akarsz, akkor sokat kell tanulni, az tényleg folyamatos készülést igényel, de a kettesért nem kell sok. Ezen felül kérdés, hogy mivel akarsz foglalkozni. Az eltéről kikerülve Bsc után alapból a JAVA tudásod lesz a legerősebb. Ha mással akarsz foglalkozni, akkor arra lehet, hogy kénytelen vagy a szabadidődből rászánni úgy, hogy azt senki sem kéri igazán számon. Most amúgy nagyon terjed, hogy programozni bárkit felvesznek, stb, de azért ezzel vigyázni kell. Mindenki ugyan ahhoz a ~10 céghez fog jelentkezni szakmai gyakra első körben ami az egyetem mellett van és híres. Mivel ott a BME is, ezért azokkal a hallgatókkal is versenyezel. Én pl a c++-t találtam ki magamnak és kénytelen voltam rászánni pár hét gyakorlást otthon, annak ellenére, hogy ötös volt c++-ból egyetemen. Ha valami olyat találok ki, amit nem tanítanak egyetemen, vagy nem ilyen mélységig, akkor lehet, hogy több idő lett volna beletanulni. Így is mindenkinek az első kérdése az volt, hogy miért nem BME-s vagyok, ha a c++ a mániám, de végül felvettek, sikerült, csak futni kellett pár extra kört.
Nézd meg jól, hogy mi érdekel, ha jobban szereted az elméleti dolgokat és a nagyobb szabadságot, akkor ELTE, ha pedig úgy tudsz jobban tanulni, hogy gyakorlatiasabb, a hallgatókat nagyobb szigorral fogó módszer jön be, akkor BME, bár most az elte is ráerősített a szigorra a katalógussal...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!