Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » ELTE-IK tapasztalatok?

ELTE-IK tapasztalatok?

Figyelt kérdés
Idén érettségizem, az ELTE-re szeretnék bekerülni első sorban. Leginkább a szak nehézsége érdekelne, mennyi időt kéne rászánnom napi szinten, mennyi szabadidő marad mellette.
2016. dec. 22. 18:58
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
Az ELTE-IK-n belül több informatikai képzést is folytatnak. Te melyikre vagy kíváncsi?
2016. dec. 22. 19:00
 2/17 A kérdező kommentje:
Amennyire én tudom programtervező infon az első félév után kell csak szakirányt választani, de ennyire előre még nem gondolkodtam. Valószínűleg valami kevésbé matekosat választanék.
2016. dec. 22. 19:07
 3/17 anonim ***** válasza:
82%
Az ELTE-IK-n belül egy Bsc szak van. Én ide járok, de az újonnan bevezetett intézkedések miatt én azt mondom messzire kerüld el és majd esetleg Msc-n gyere csak ide. Egyébként ha tanulsz és komolyan veszed, akkor simán teljesíthető, az első évben még egész sok szabadidőd is lesz.
2016. dec. 22. 19:09
 4/17 A kérdező kommentje:
Köszi a választ, azt még elmondanád, hogy mik ezek az intézkedések? Más lehetőségem nem nagyon van, a pécsit és a szegedit is nagyon rossznak tartják. Te egyébként átlagosan mennyit foglalkozol vele napi szinten? (azon kívül amikor suliban vagy)
2016. dec. 22. 19:16
 5/17 anonim ***** válasza:
Amúgy itt Debrecenben elég izgalmas az élet :D
2016. dec. 22. 19:17
 6/17 A kérdező kommentje:
Pécsi vagyok, Debrecen sajnos nagyon messze van.
2016. dec. 22. 19:20
 7/17 anonim ***** válasza:
73%

3-as vagyok:

Általában csak hétvégéken foglalkozok az anyaggal, ilyenkor átnézem mi volt a héten, hét közben csak ZH/Vizsga időszakban tanulok, nekem ennyi elég a folyamatos tanulmányi ösztöndíjhoz is.

Az intézkedések pedig: katalógusos előadások, kötelező tanulásmódszertan első félévben (hétvégi kötelező bennmaradásokkal), túl sok tantárgyból van kisZH minden órán (ezzel próbálják javítani a bukási arányt), sok a nagyon inkompetens előadó és/vagy a tantárgynak nincs értelme (itt nem a matekra gondolok, inkább progos tárgyakra).

2016. dec. 22. 19:28
 8/17 A kérdező kommentje:
Köszi a választ
2016. dec. 22. 19:34
 9/17 anonim ***** válasza:
95%

Hogy kapj egy másodvéleményt is:

Az ELTE IK proginfo képzése messze nem tökéletes, de még így is az egyik legnívósabb hazai berkekben, úgy hiszem. Sajnos ahogy fentebb is írták, az elmúlt időszakban (igazából idén szeptemberben vezették be, de már egy éve be akarták) kötelező az összes előadás látogatása, és az első féléveseknek bevezettek valami tanulás módszertani cuccost, ami hétvégeken van, volt, hogy szünet idején, egész napos(!) elfoglaltság, és, igen, kötelező. Voltak olyanok, akiket meg akartak buktatni belőle, mert nem voltak elegendő alkalommal, azoknak kiírtak egy pótalkalmat(!), ami pusztán 8 vagy 9 órás. Szóval röhej.

A katalógusos előadások sem jobbak, a legtöbb oktatónak igazából tele van a.. az... vele, de az oktatók is kötelezve vannak a katalógus vezetésére. Még egy fancy kis e-katalógus rendszert is kaptunk, amire alapvetően a hallgatók között írtak ki pályázatot, de végül az egyik oktató zsebelte be. Elég ramaty, de legalább aláírhatod úgy a katalógust, hogy bent sem vagy az előadáson (régebben könnyen lehetett nyilvános proxyn keresztül otthonról is aláírni, de azóta ezen finomítottak, most nem tudom, mi a helyzet ezzel). Ezzel az a probléma, hogy - ahogy majd te is meg fogod tapasztalni - egyetem mellett, ha azt akarod hogy releváns mértékben fejlődj, dolgozni kell. Hát ezt a sok kötelező előadás miatt igen nehezen fogod kivitelezni.

És akkor magáról a képzésről:

Kérdés nélkül a leginkább elméletközpontú informatikai képzés az egész országban, annak előnyével és hátrányával. Előnye, hogy olyan mértékű elméleti ismeretet, és absztrakciós, algoritmikus készséget halmozol fel, amivel remek fejlődési potenciált tudhatsz majd magadénak. Hátránya, hogy az itt megszerzett gyakorlati ismeretek mennyisége konvergál a 0-hoz, és amikor elkezdesz majd dolgozni gyorsan azon kapod magad, hogy eleinte a többi egyetem hallgatói (hacsak nem képezted megfelelően magadat) simán leköröznek, lévén az ő képzésükben több a gyakorlati elem, több konkrét technológiát, piacképes ismeretet sajátítanak el. Tapasztalatom szerint ez a mély elméleti háttér miatt idővel átfordul, de eleinte nagyon erősen rá kell feküdnöd az önfejlesztésre, hogy labdába rúgj.

Alapvetően az ELTE proginfo képzése az egyik legnehezebb informatikai képzés az országban (bár a BME mérnökinfo képzése alighanem vetekszik vele), de még így sem mondható igazán nehéznek. Ha szorgalmas vagy, és rászánod az energiát, teljes mértékben teljesíthető. Hogy megéri-e, azt viszont neked kell eldönteni.

2016. dec. 22. 22:33
 10/17 anonim ***** válasza:
100%

Harmadik velemeny:

En is Pecsrol indultam, csak en mar elvegeztem az IK-n a prog inf BSC+MSC-t es most kulfoldon dolgozom.

Millio dolog van, amit lehetne az IK-n jobban csinalni. De valoszinuleg ezek a dolgok a tobbi magyar egyetemen is fennallnak, alapveto oka a penzhiany es az oktatok alulfizetettsege. Illetve azt is hallottam, hogy mostanaban dekan urnak elgurult a gyogyszere, de sajnos ez van :S.

Viszont mind emellett az ilyen kepzesbol az orszagban meg mindig a legszinvonalasabb. Kicsit elmeleti, de ha keresed mellette a gyakorlasra a lehetosegeket (sajat project, egyetemi project, szakmai jellegu diakmunka, szakmai gyakorlat stb.), akkor a kis gyakorlattal egyutt egy nagyon massziv tudast ad. Mondjuk ehhez hozza kell tennem, hogy ahhoz, hogy ezt elerd azert kell is bele boven energiat fektetni, de ha ezt jol csinalod nem megy az eleted rovasara es marad mellette szabadidod is. En kulfoldon is ugy erzem, hogy a munkatarsaim tudasaval osszemerve (akik a vilag legkulonbozobb pontjairol jottek) az en tudasom a jobbak koze tartozik es ezt ugy erzem, hogy nagy reszben az ELTE-nek koszonhetem. Es rengeteg dolog, amit akkor bullshitnek tartottam meg feleslegesnek az idovel elojon es nagyon boldogga tesz, hogy tudom, mert kenytelen voltam megtanulni. Illetve a kozossegi elet is elegge jo szerintem. Ugyhogy a helyedben vagy ELTE IK vagy ha van ilyen motivaciod es melle anyagi keret, akkor esetleg kulfold.

2016. dec. 23. 09:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!