Hogy van ez a feladat algoritmusból?
n-egész számú tömbről van sző legkisebb legnagyobb értékét és helyét kéri
ezt hogy kell igy
A[0- N-Ig]
index=0
ciklus i=1 N-1ig
rendezze a tömböt csökkenő sorrendbe azt hogy közvetlen kiválasztással?
ha A(INDEX)<AI AKKOR I= INDEX
ALGORITMUS VÉGE?
"
A szélsőérték-kiválasztás tételei
a) A maximum-kiválasztás tétele
Ebben az esetben egy N elemű sorozat legnagyobb elemét kell megtalálni.
Az algoritmus:
Eljárás Maximum
Max:=A[1]
Ciklus j:=2-től N-ig
Ha Max<A[j] akkor Max:=A[j]
Ciklus vége
Ki: Max
Eljárás vége
Vesszük a sorozat első elemét. Ezek után ehhez az elemhez hasonlítjuk a többi elemet. Ha azonban találunk ettől az elemtől nagyobb számot, akkor innentől kezdve már a megtalált nagyobb számhoz hasonlítjuk a többi elemet. Vagyis amikor találtunk az eddig megvizsgáltak közül kiválasztott legnagyobbtól (ez van a Max változóban) nagyobbat (A[j]), akkor azonnal berakjuk a Max-ba, és innentől kezdve ez a legnagyobb.
b) A minimum-kiválasztás tétele
Ebben az esetben egy N elemű sorozat legkisebb elemét kell megtalálni.
Az algoritmus:
Eljárás Minimum
i:=1
Ciklus j:=2-től N-ig
Ha A[i]>A[j] akkor i:=j
Ciklus vége
Ki: A[i]
Eljárás vége
A megoldás majdnem azonos az előzővel, de most a legkisebb elem indexét tároljuk és nem magát az elemet. Ez azért lehet előnyös, mert ha például a sorozat elemei nagy számok, vagy valós számok, akkor ezek tárolása több helyet foglal a memóriában mint az index tárolása, ami mindig egész. Természetesen, a Ha utasítás feltételében a relációjel megfordul (>), hiszen most a legkisebb elemet keressük.
"
Ha kell az is hogy hol található az elem akkor még felveszel egy plusz változót, modjuk Index-et és Index értékét is változtatod amikor a maximumot/minimumot változtatod.
Sok siker.
üdv.
@tabaki Nem az én megoldásom, én csak kerestem...
@kérdező, ha annyira sem vagy hajlandó, hogy végig olvasd azokat az oldalakat amiket linkeltem, akkor én meg arra nem leszek hajlandó, hogy ide másoljam a linken lévő szöveget.
Az első linken lévő oldalt legyszíves olvasd végig, és ha esetlegesen nem találsz megoldást a gondodra, akkor kérdezz és szivesen segítek én, is és más is (gondolom).
Üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!