El szeretnék kezdeni programozni. De hogyan?
Én a Java-t javaslom. Ilyen egyszerű benne a Hello World:
A Python szvsz alkalmas az alapok megtanulására, meg magas szintű programnyelvnek tök jól használható. Legnagyobb hátránya, hogy csak linuxon van előtelepítve.
Én is azt tanultam meg először és szerintem jó ötlet volt ezzel kezdeni.
Van egy ingyenes, jó könyv hozzá: [link]
Az elméleti hátteret is bemutatja, és sok jó példafeladat is van benne.
Ugorj bele, baj nem lehet belőle :)
Érettségire a legjobb nyelv, de egyetemre készülni inkább C++-szal vagy C#-pal érdemes.
#7 Miért, Windowson milyen programnyelv van előtelepítve? :D Semmilyen!
A Python vagy a Pascal jó kezdőnyelv a tanuláshoz, de ha angolul nem tudsz, akkor nem fogod sokra vinni.
Mit találtál eddig? Miért volt használhatatlan? Hány éves vagy?
Az az igazság, hogy a leghatékonyabb mód a tanulásra, ha tanórán egy tanár megtanítja. Ekkor automatikusan vannak emberek, a tanár és a tanulótársak, akikkel meg lehet beszélni, ha elakadsz valahol. A motiváció is sokkal jobban alakul.
Még ha nem is pythont tanítanak és nem is csak programozást, akkor is hasznos az informatika tankönyvet tanulni. Ha a saját évfolyamodon túl vagy, kérd el a magasabb évfolyamosakat. Nézd meg, lehet, hogy van szakkör vagy okj-s oktatás az iskolában. Ha sokat zsizsegsz, biztos szembe jönnek emberek, akik ugyanígy programozni akarnak tanulni, mint te.
Ha mindenképpen online akarsz tanulni, akkor jöhet a nehéz út.
Azt gondolom nem tudsz angolul, mert ha tudnál, a gugli azonnal választ ad a kérdéseidre.
Kezdd el csinálni orfeusz által megadott könyvet. Elég jó elsőre. Az a gond, hogy itt gyakorlatilag vége is van a magyar nyelvű szakkönyveknek.
Közben keress embereket, akik válaszolnak a kérdésekre. Legjobbak az élő valódi emberek, de ha nincs más, irány a fórum. Semmiképp se a prog.hu-n próbálkozz...
Pl a daniweb.com -on angolul alig beszélő emberek kérdeznek és kapnak választ. Legyél illemtudó, türelmes, alázatos, és ne sértődj meg. A programozók között, főleg a fórumokon, nagyon magas az egy főre jutó fszkalapok száma....
Ha végigmentél a könyvön, legalább nagyjából, térj át valamelyik kezdő angol nyelvű könyvre. Minél hamarabb, annál jobb. Szótár, google és angolul tudó ember segítségével. Nem kell tudni beszélni, elég ha tudsz olvasni és írni.
Innen érdemes válogatni:
Például ez jónak látszik:
Az a JAVAs hellow word program nagyon jó! Feküdtem a röhögéstől.
(Most olvastam, hogy Python a bevezető nyelv az USA TOP10 computer science programjai közül 8ban. Szóval sokan, elég alapos megfontolás alapján gondolják azt, hogy a python jó tanulónyelv.)
Én semmiképpen nem ajánlom azt, hogy magyar forrásból tanuld a nyelvet. A könyvek általában elavultak, ami nem nagy baj többnyire, de a magyar fordítások már sok éves csúszással jönnek létre, és további évek mire online elérhetőek lesznek. Angolul mindenféleképpen meg kell annyira tanulni, hogy további tanulásra, önképzésre alkalmas nyelvismeretet szerezz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!