C# ban számológép készítése?
3 hete tanulunk programozást, tehát még kezdő vagyok. Az a kérdésem, hogy milyen paranccsal lehet végteleníteni egy szakaszt?
Eddig ennyit írtam meg, és ezt szeretném végteleníteni, hogy soha ne lépjen ki, kivéve, hogy ha megnyomjuk az "x"-et.
Ha eddig nem akkor majd tanulni fogtok a ciklusokról.
Be kell tenni egy do-while cuklusba.
Pl:
do{
//amit ismételni akarsz
} while(ameddig nem nyomja meg az x-et)
Így addig fog menni a program amíg az x-et nem nyomja meg a felhasználó.
Pár tipp, mielőtt még bármit csinálnál a kódoddal:
1) Ezt valahogy mindenki nagyon szereti kihagyni. MINDIG ellenőrizd, hogy jó adatot írnak-e be. Most a programod bekér egy számot - figyeld meg, mi van, ha:
- nem írsz be semmit se
- nem számot írsz be
Egy tipp:
int Input;
if (int.TryParse(Console.ReadLine(), out Input)) //A bemenetet sikerült egész számmá alakítani, és az Input változóban van
else //Valószínűleg nem egész számot írtak be, ilyenkor az Input változót nem érdemes használni
Amikor kiválasztják, hogy mit csináljon a program a két bekért számmal (adja őket össze, stb.), azt is ellenőrizd, hogy az a szám 1 és 4 közt van-e. Ez utóbbira érdemes egy enum-ot is bevezetned, mert olvashatóbbá teszi a kódot:
enum Muvelet {
Osszeadas = 1, Kivonas = 2, Szorzas = 3, Osztas = 4
}
2) A switch-ben vannak ismétlődő kódrészletek, ha megfigyeled. Ilyen pl. az ///EREDMÉNY/// szöveg kiírása, maga az eredmény kiírása, stb. Én így csinálnám:
int Eredmeny = 0;
switch ((Muvelet)z) {
.. case Muvelet.Osszeadas: Eredmeny = A+B; break; //Lényegesen rövidebb
...
}
Console.WriteLine("///// EREDMÉNY /////"); //Elég egyszer leírni
Console.WriteLine(Eredmeny);
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!