Segítene nekem valaki? (pyhton programozói nyelv)
N a szóval azt kellene eldönteni, hogy egy/a lista minden eleme rendelkezik-e egy adott tulajdonsággal.
Adott egy tanuló n db jegye. Kitűnő-e?
Be: n elemű lista
Ki: logikai érték(igen/nem?)
Algoritmus
(a listában már benne az adatok)
Ciklus, amíg i<=n és jegyek(i)=5
i=i+1
és ennek kéne megírni a programkódját, de sehogy sem sikerül
boolean t = true; //feltételezzük, hogy minden jegye kitűnő
for (1-től ameddig i<=N, i++) // végigmegyünk a tömbön
{
if x[i] != 5 t=false; // megnézzük, hogy a tömbnek van-e olyan eleme ami különbözik az ötöstől, hogyha igen akkor t-t false-ra állítjuk mivel nem teljesül, hogy minden jegye kitűnő
}
if (t==false) writeln("Nem minden jegy kituno") else writeln("Minden jegy kituno");
na eddig eljutottam:
n=int(input("jegyek száma:"))
jegyek=[]
for i in range(n):
print(i+1, ". jegy:", end="")
jegyek.append(int(input())
és azt is tudom hogy valahol itt kéne a while-t használni de nem tudom hogy hogyan csináljam meg úgy hogy jó is legyen
De hát már leírták használj számlálós ciklust(for) hozzá ne előtesztelőset(while).
bool isPerfect = true;
for(int i = 0; i < yourArray.Length; ++i)
....if(yourArray[i] != 5) {
....,,,,isPerfect = false
....,,,,break;
....}
Ciklus, amíg i<=n és jegyek(i)=5
i=i+1
while ((i<=n) && jegyek(i)=5) i=i+1;
Ez megszámolja, hogy hány jegy 5-ös. A végére pedig kiíratod az eredményt: hogyha i megegyezik a jegyek számával, akkor minden jegy 5-ös, szóval kiíratod, hogy minden jegy kitűnő. Hogyha különbözik i-től, akkor pedig azt, hogy nem mindegy jegy 5-ös.
de a tanár while-lal kérte azt hiszem, mert valami olyasmit mondott hogy csak addig menjen az egész amíg minden jegy 5-ös ha nem akkor álljon le
és am nem igazán értem a dolgokat
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!