. Bat fájlban milyen paranccsal tudok futtatni zenét vagy egy programot?
.bat fájlba ugyanazokat a parancsokat írod, mint amiket normál, interaktív parancssorban használsz.
Következésképpen programot, ha az rajta van a PATH-on, vagy az aktuális könyvtárban van, az exe nevének beírásával, ha nincs, akkor a teljes útvonal beírásával tudsz indítani.
Zenét zenelejátszó programmal tudsz lejátszani, a megfelelő parancs pedig magától a lejátszótól függ, de jellemzően a <lejátszó> [zenefájl] formátum használatos, mint pl.:
"C:\Program Files\Winamp\winamp.exe" C:\Zenéim\Brekeke.mp3
vagy, ha a PATH tartalmazza a "C:\Program Files\Winamp" útvonalat, akkor egyszerűen
winamp C:\Zenéim\Brekeke.mp3
Nagyon köszönöm! :D
Egyébként, hogy őszinte legyek, még csak most ismerkedek a programozással, azon belül is a Batch-el, de eléggé magával ragadó... :)
Örülök, hogy örömödet leled benne. Mivel a batch lehetőségei meglehetősen korlátozottak, én személy szerint valamilyen általános célú programozási nyelvet javasolnék, lehetőleg objektum orientáltat (pl. C#, Java), ami választ nyújthat pár olyan, gyakori problémára, ami egy procedurális nyelvben (mint pl. C) nem, vagy csak nagyon körülményesen oldható meg.
Teljesen kezdőknek Werner Zsolt Java gyorstalpaló c. szösszenetét szoktam ajánlani, ami ugyan csak a legelhagyhatatlanabb minimumhoz elég, és elavult is, de az alapkoncepciókat bravúrosan magyarázza el "laikus nyelven".
Ha úgy döntesz, belevágsz, mindenképpen tölts le egy integrált fejlesztői környezetet (IDE), ezekkel sok szívást meg lehet spórolni. Java esetén két industry standard használata a jellemző, az egyik az Eclipse, a másik pedig az IntelliJ IDEA. Utóbbi állítólag többet tud, nekem speciel nem vált be, így visszatértem az előbbihez.
Ha további kérdésed van, keress bátran privátban, szívesen segítek.
#4: Nem tudok maradéktalanul egyetérteni. Ha ez igaz volna, nem alkalmaznák a Java-t tanulónyelvként.
Bár oktatói tapasztalatom nincs (és nem is tervezek pályát váltani), a kezdőkkel kapcsolatos eddigi tapasztalataim szerint, ha a procedurális nyelvek jellemzőit és a tisztán algoritmikus gondolkodást tanulják meg előbb, utólag valamivel nehezebben értik meg a kissé más szemléletmódot igénylő OOP-t, ahol lépések lineáris sorozata helyett inkább szereplőkben, az általuk elvégzett feladatokban és az ezekkel kapcsolatos absztrakciókban kell gondolkodni.
Még hivatásos, nem junior kollégából is találkoztam olyannal, aki képtelen volt épkézláb kódot írni, mert leragadt a procedurális szemléletnél, sehogyan sem akart átállni a feje. Képzelheted, milyen god-osztályok, meg többszáz soros metódusok születtek a keze nyomán... Ez persze szélsőség, de ha anno OO-val kezd, vagy időben átáll, talán jobban ment volna neki, így meg egy idő után feladta és elment valahová embedded C-zni (ami persze jobb pénz, de amilyen gány megoldások vannak arrafelé, szerintem nem tudnának annyit fizetni, hogy huzamosabb ideig szívesen csináljam).
Az OO ugyanakkor szvsz túl van egy kicsit misztifikálva. Megfelelő magyarázat esetén egyáltalán nem bonyolult megérteni, mi az osztály és az objektum közti különbség, mik és mire jók az absztrakciók, valamint hogyan használandók a különböző láthatóságok. Kezdő fejjel, prekoncepciók nélkül még egyszerűbb is lehet.
Az előnyök meg gyönyörűen kijönnek, amikor később megpróbál procedurális nyelven kódolni, és falakba ütközve ráébred, milyen értékes eszközök lettek kivéve a kezéből (pl. decoupling; Bob Martinnak volt is egy jó prezentációja ezzel kapcsolatban). :)
Fordítva pedig előfordul, hogy nem működik (lásd a fent említett ex-kollégát), mert az emberek nekiállnak OO nyelven procedurális kódot írni, és nem értik, "minek ez a sok cécó az osztályokkal".
@SimkoL Nem szopatom, a VBS nézelődni valóban megfelelhet, és a Windows Scripting Host többet is tud, mint a batch, de igencsak kívülálló a sajátos VB szintaxisával, ami miatt ha át akar állni egy "C családos" nyelvre (ami tökéletesen indokolt, mivel ezek a legnépszerűbbek, és ezek mögött van a legnagyobb, legaktívabb közösség), na akkor szopni fog. "Nem kicsit, nagyon".
Notepadben kódolni is konkrétan öntökönrúgás.
Mindennek a tetejébe a WSH minden, csak nem általános célú programozás; ennyi erővel PowerShellezhetne is, viszont ezekkel nem fog tudni bármit megvalósítani, amit szeretne.
Trust me, I'm an engineer ;)
#8:
Ugrálni? Miért? Mármint minek? Az újonnan felbukkanókat az ember egyszer elsajátítja, utána már nem szokás sem elfelejteni, sem oda-vissza váltogatni. Ha véletlenül mégis egy régebbit kell valamiért elővenni, olyan, mint a biciklizés...
Egy kezdőtől nem elvárás, hogy az első billentyűleütésétől fogva "jó programozó" legyen, és "ugráljon" a paradigmák közt.
Mint említettem volt, jómagam nem vagyok oktató, de amit eddig láttam, annak alapján nem hiszek a procedurális kezdőnyelv erőltetésében; OO nyelven is lehet procedurális kódot írni, megfelelő anyaggal a tanulási folyamat nem sokban különbözik, ellenben objektumorientált környezetről áttérni procedurálisra valószínűleg egyszerűbb, mint fordítva.
Az osztályok, egyebek fogalmát épp annyira kell ismerni egy Java/C# helloworldhöz, mint amennyire a headerek, szubrutinok fogalmát kell ismerni egy C helloworldhöz: Az "ignore this part for now, we'll get back to it later" halmazba szoktak tartozni ezek a részletek.
Az, hogy az egyetemen mit hogyan adnak elő, sajnos nem sokat árul el. Tudnék félelmetes történeteket felidézni a junior interjúkról. A nagy többségük elvérzik, 5-ből átlagosan 3-4, ráadásul sokan olyan egyszerű feladatokon, mint egy int tömb legkisebb/legnagyobb elemének kikeresése. Elszomorító, de épp ezért kell bátorítani és segíteni a szárnyukat épp bontogató érdeklődőket.
Valamiben viszont nagyot tévedtem (és egyúttal visszaterelném a beszélgetést a kérdezőt inkább segítő, mint összezavaró mederbe), ezt helyesbíteném: Nem a Werner-féle könyv az ideális kezdőknek. Sajnos nem rémlett, mivel kevertem össze, így némi verejték árán kigugliztam. Itt elérhető online, de sajnos hiányos: [link]
Remélem, kedves kérdező, hogy nem vettük el a kedved ezzel a kis "hitvitával" :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!