Ti hogy értetek el egy következő szintet?
Itt a nyár, rengeteg szabadidőmben pedig azt tűztem ki, hogy tovább megyek, fejlődni szeretnék, de jelenleg úgy érzem, hogy angol tudás híjján megakadtam. Persze az angol lenne majd a legkisebb problémám, azt is szeretném a nyáron elkezdeni, így inkább a programozás terén szeretnék tanácsot kérni tőletek.
Nekünk suliban tanították 2éven keresztül a c++ -t (első nyelvnek), és úgy gondolom, hogy amit eddig tanítottak, az megy. Ez alatt az alap algoritmusokat (rendezés, keresés), 2dimenzióig feladatokat tömbökkel (egyszer gyakorlaton 4dimenziót is csináltunk), mutatókkal való nagyon alap dolgokat, rengeteg OOP feladatot, és kliens-szerver készítését értem.
Ezek után lenne a kérdésem, hogy ti, mikor az első nyelveteket tanultátok, az alapok elsajátítása után hogyan mentetek tovább a következő szintre?
Válaszotokat előre is köszönöm!
Egy kis pontosítás:
Lemaradt, hogy vettük a rekurziót is, és az OOP belül pedig vettük a sort, a listát, és a bináris fát.
Hát csak egy nyelvet ismerni nem valami sok. Persze a paradigma alig-ha változik. Tehát OOP-vel találkozol Java-ban, C++ban, PHP-ben és így tovább.
Én javaslom más nyelvek elkezdését, hogy szélesítsd a nyelvek alapján való ismereteket. Miért is lesz jó ez neked? Ha pl. kitalálod, hogy egy mindenen futó alkalmazást akarsz, akkor Java-hoz fogsz nyúlni. Ha egyszerű weblap akkor PHP. Ha gép közeli gyorsaság centrikus program, akkor C++. És így tovább.
Bármelyik nyelvvel is foglalkozz, mindegyik alkalmazása során fogsz olyan problémákba belebotlani, ami nyelv független. Ilyen pl.: "Hogy tervezzem meg ezt-azt, legegyszerűbben?"
Erre egy támasz: Tervezési Minták
Persze más-más nyelvekben más-más a szintaxis, megvalósítása, de ha ismered a nyelvet akkor feltűnik az azonos minta.
Én Java-val kezdtem. Utána kezdtem Androidozni, hiszen az java + framework-ök, abban írtam egy-két appot. Aztán jött a Python, mert egy script nyelvet nagyon jó tudni. Plusz, ha akarsz, lehet benne objektum orientáltan garázdálkodni. Aztán jött a bash, aztán a c. Közben pdig Tervezési minták, és Antipattern-ek.
Szerintem a legfontosabb megtanulni jól angolul, mert a legfrissebb/pontosabb dokumentációk és cikkek mind angolul vannak, meg ha segítség kell akkor otta a stackoverflow.com.
Szerintem, ha van 5 egység időd/energiád, akkor 2 menjen angol tanulásra, 2 hobbi projektre c++-ban, 1 pedig valami script nyelvre. De angolra minimum 1-et tegyél :).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!