Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Python3 script futtatása?

Python3 script futtatása?

Figyelt kérdés

Szóval nem olyan rég elkezdtem szórakozásból programozást "tanulni" magamtól. Ebből ( [link] a tankönyvből tanulok, ami Python 2-re van írva, én viszont a 3-mal kezdtem. Eddig nem volt ezzel probléma, mindig kitaláltam, hogy mit kell máshogy csinálni, és persze az interneten is le vannak írva a különbségek. Most viszont teljesen megakadtam, és nem találok megoldást. Szóval, a probléma: ugye a python 2-ben ha mondjuk az IDLE-ben írok egy scriptet, elmentem a Python scriptek mappába, akkor a terminálablakban hogyha beírom, hogy python "fájlnév.py", akkor automatikusan futtatja a scriptet. A python 3-ban erről azt találtam, hogy ugyan úgy elmentem a scriptet, csak úgy írom be a terminálba, hogy python3 "fájlnév.py". Nekem ez egyáltalán nem működik, invalid syntaxot ír ki.

Kérdés: Hogy futtassak egy scriptet Python3-ban?

2016. jún. 8. 16:29
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Ugye idézőjelek nélkül próbáltad?

Illetve nem mindegy, hogy Win vagy Linux, másképp kel hívni a kettőn.

2016. jún. 8. 17:23
 2/12 anonim ***** válasza:
Ugyanígy.
2016. jún. 8. 17:24
 3/12 A kérdező kommentje:

Persze, idézőjelek nélkül. Windows 10-em van. Próbáltam már mindenhogy, mindig invalid syntaxot ír ki. Pont így írom:

>>>python3 gombterf.py

Válasz:

File "<stdin>", line 1

python3 gombterf.py

^

SyntaxError: invalid syntax

2016. jún. 8. 17:37
 4/12 anonim ***** válasza:

Akkor add hozzá a PATH-hoz.

[link]

2016. jún. 8. 18:07
 5/12 anonim ***** válasza:

"Pont így írom:

>>>python3 gombterf.py

Válasz:

File "<stdin>", line 1

python3 gombterf.py

^

SyntaxError: invalid syntax"

A három nagyobb jelből és a hibaüzenet jellegéből ítélve, ezt a Python interpreterébe írod be, nem az operációs rendszer parancsértelmezőjének adod meg.

A

python3 gombterf.py

parancsot az operációs rendszer parancsértelmezőjének kell megadnod.

Ha a Python interpreteréből szeretnél Python-állományt futtatni, akkor Python2-nél az alábbit kell megadnod

execfile( "gombterf.py" )

Sajnos a Python3-ból ezt kivették, ott egy kicsit furimányosabb a helyzet - ott az exec() használata javallott:

[link]

2016. jún. 8. 18:29
 6/12 anonim ***** válasza:

Nem a Python interpreterbe kell beírni hogy python3 fájlnév.py

Lépj ki az interpreterből és oda írd.

2016. jún. 8. 18:30
 7/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! Arra már rájöttem, hogy a Command Prompt-ba kell beírni:D Ha hazaértem, megpróbálom mind a kettőt, és majd írok, hogy sikerült-e. Még egyszer köszönöm!
2016. jún. 8. 18:48
 8/12 anonim ***** válasza:
megnyitod a python IDLE-t, File -> open, megnyitod a scripted, és F5-el lefuttatod.
2016. jún. 8. 20:36
 9/12 A kérdező kommentje:

Utolsó: megnyitottam, F5, és előjön egy hibaüzenet, hogy "invalid syntax"

Command Prompt-ban meg azt írja ki, hogy a python3 nem ismerhető fel. Azt hiszem inkább feladom a programozói karrierem^^

2016. jún. 8. 22:16
 10/12 anonim ***** válasza:
48%
Az lesz a legjobb.
2016. jún. 8. 22:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!