Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Mennyire támaszkodtok libraryk...

Mennyire támaszkodtok librarykre fejlesztés során?

Figyelt kérdés
Így, hogy nagyobb projekteket is csinálok több nyelven hobbiból, rájöttem, hogy egyre többször használok más libraryket. "Lelkes amatőrként" megírtam például Java-ban anno a ZipStream-et egy zip beolvasására, szépen létrekoztam mkdirs()-el a mappákat fájloknak és byte bufferrel átmásoltam, mostanság rájöttem, hogy sokkal olcsóbban megúszom az energiahasználat terén, ha már elkészült libeket használok. Mennyire rossz gyakorlat ez? Szenvedjek vele inkább és csináljam meg magamtól, vagy majd élesen a munkában mennyire hagyatkoztok könyvtárakra? Jelenleg másodéves egyetemista vagyok, nincs még munkatapasztalatom.

2016. jún. 7. 01:00
 1/8 SimkoL ***** válasza:
100%
Talán az elején még nem árt ha jó pár dolgot magadnak írsz meg, mert így tanulsz, érted meg jobban a nyelv működését. Az 'öregebb', gyakorló programozók már nem találják fel újra a kereket, amit már más megírt nyugodt szívvel használják. Persze ebbe az is beletartozik, hogy előtte meg kell ismerni, le kell tesztelni. Kismillió 'tanulmány' programot írtam egy-egy új komponens megismeréséhez és bizony jó pár megbukott, mert nem azt vagy úgy hozta ahogy elvárható lett volna.
2016. jún. 7. 05:41
 2/8 anonim ***** válasza:
Ha az adott lib megbízhatóan, stabilan működik (thread safe, gyors, jól paraméterezhető, stb.), akkor érdemes használni. (Ahogy előttem is írták.) Néha belefut az ember olyan lib-ekbe, amik olyan terjengősen vannak implementálva, hogy egy saját kis rutin jobban megvalósítja, pl. kevesebb erőforrást zabál. Olyan is van, hogy több lib is van ugyanarra a célra, és a munka közepén derül ki, hogy valamilyen okból a másikat kellett volna választani.
2016. jún. 7. 13:48
 3/8 anonim ***** válasza:

Tanulásnak jó, ha megírsz néha dolgokat. Az elején többet, aztán hidd el, egyre kevésbé lesz már kedved (az a szerencse, ha nem).

Mint annyi sok mindenben, ebben is meg kell találni a középutat, ne akarj mindent te írni fölöslegesen, de ha valami oknál fogva jónak látod (mondom tanulás, illetve teljesítmény, karbantarthatóság, stb.), akkor implementáld.

Én például C++-ban írtam már lz77-78 kódolót, megjegyzem létezik már biztos több ezer, attól még érdekes volt.

Javascriptben egy csomó mindent csináltam már meg, amire egyébként lenne eszköz, mivel hiányoltam a testreszabhatóságot, illetve a modularizációt.

2016. jún. 7. 18:16
 4/8 anonim ***** válasza:
Ja igen, egyébként több szintje is van a dolognak, pl. az említett tömörítőknél azért nem kezdtem el dinamikus tömb osztályt írni, hanem használtam az STL-t (Standard Template _LIBRARY_).
2016. jún. 7. 18:18
 5/8 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm a válaszokat. A kérdés iránya az volt főleg, hogy rossz programozónak számít-e az, aki támaszkodik az ilyenekre, de ezek szerint nagyüzemben is kényelmesebb és gyorsabb is a már kész, és céloknak megfelelő könyvtárakat használni, akkor szépen lassan engedem magam feléjük, de ha érdekes, akkor megírom magamtól, legalább fejlődök azzal is.
2016. jún. 7. 19:05
 6/8 anonim ***** válasza:

"rossz programozónak számít-e az, aki támaszkodik az ilyenekre"

Szó sincs róla, sőt egy jó kód újrafelhasználása nagyon is helyénvaló.

2016. jún. 7. 19:22
 7/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, megnyugtattál, zöld mindenkinek ment, ha még nem írtam volna!
2016. jún. 8. 00:38
 8/8 Piert ***** válasza:
Legtobbszor nincs is arra ido, hogy mindent magad irj meg, raadasul ez serti is a kodujrafelhasznalhatosag elvet. De persze nem baj, ha bizonyos dolgokat magad irsz meg, ugyanakkor a hatekonysagodat nagyban tudja novelni, ha kulso konyvtarakat hasznalsz.
2016. jún. 9. 08:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!