Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Tényleg nem jó, ha BASIC-et...

Tényleg nem jó, ha BASIC-et tanulok?

Figyelt kérdés

Szeretnék programozni tanulni, magamtól. Azt mondták, hogy a C++ meg a Java nyelvek azok, amiket tanulni kell, mert a profik is ezt használják. De én megnéztem ezeket könyvekben, és szerintem nagyon bonyolultan csinálják az egyszerű dolgokat is, nem is mindent értek, például hogy minek kell mindig a class. Lehet, hogy bennem van a hiba, de kezdőnek szerintem valami egyszerűbbet kellene kínálni.

Egy ismerősöm tanácsolta, hogy keressek valamilyen BASIC nyelvet, de arról meg azt olvastam kommentekben, hogy teljesen rossz nyelv, csak a gyerekeknek való, szinte már szégyen, ha valaki azt kipróbálja. Mert nem strukturált nyelv, nem objektumos nyelv, meg ilyenek. De akkor mi marad, mivel kezdhetném?

2016. máj. 23. 01:01
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%

Tanuláskor az a fontos, hogy PROGRAMOZNI megtanulj. Tök mindegy, hogy milyen nyelven, itt még nem az a cél, hogy piacképes legyél. Válaszd azt, amelyik számodra a legkönnyebb, legérthetőbb.

Majd amikor már abban a választott nyelvben eljutottál egy bizonyos szintre, akkor nekiláthatsz a piaci igényeknek megfelelően orientálódni. Elárulom: akkor már sokkal könnyebben fog menni bármelyik nyelvbe beletanulni.

Egyébként pedig nagyon sok profi programozó Commodore vagy Spectrum BASICben kezdte tanulgatni a programozást. Szóval ennyire "teljesen rossz" nyelv az.

2016. máj. 23. 01:20
 2/16 anonim ***** válasza:
100%

Én is anno - a 80-as években - azzal kezdtem, mert akkor a 8 bites gépeken az volt elterjedve. De mostanság már kissé fényét vesztette.

Kezdőnyelvnek jó, bár

- mostanság nincs nagyon elterjedve, nem használják annyira

- nem annyira egységes (sok féle dialektus van)

A Pascal talán egy picikét jobb, a Python talán még jobb (az még frissebb, az iparban is elterjedtebb).

C++ illetve Java - bár az iparban legelterjedtebbek - kezdésnek kicsit tényleg erős.

2016. máj. 23. 01:47
 3/16 tabaki ***** válasza:
100%

A basicnek is megvannak a maga objektumorientált tájszólásai, például a népszerű Visual Basic, amely mellesleg még strukturált szerkezetű is. Egyébként a strukturáltságra szerintem legkésőbb a Q-Basic óta kifejezetten törekednek a nyelv fejlesztői, de az alapelv már a legősibb változatokban is követhető, akkor is, ha azok nem szorítják is rá a programozót. Szerintem nincs vele semmi baj, tanulásra teljesen jó, habár kétségtelen, hogy a professzionális területen sok babért nem aratsz vele. Saját célra élvezetes, tanulságos, és nem is olyan ügyefogyott nyelv, mint a közvélekedés tartja. Javaslom például a Free Basicet, ez gyors, könnyen kezdhető, de bonyolult feladatokra is alkalmas modern basic, haladóbb szinten átjárással a komolyabb programnyelvek felé is.

Ha idővel megszilárdul a programozás iránti elkötelezettséged, majd keresel magadnak más nyelveket, amelyek jobban megfelelnek az akkori céljaidnak, de a basic addig is fejleszti az algoritmikus gondolkodásodat, és hozzásegít a problémák programozói szemlélettel való megközelítéséhez. Ha úgy találod, hogy neked kézre áll, ne foglalkozz azzal, hogy mások mennyire sajnálják le, a legjobb szándékú intelmek sem lendítenek rajtad annyit, mint a sikerélmény.

2016. máj. 23. 02:24
 4/16 anonim ***** válasza:
100%
Tanulásra teljesen jó. Elhelyezkedni manapság már nem nagyon lehet vele, de utána talán könnyebben fognak menni a Java és társai.
2016. máj. 23. 08:23
 5/16 SimkoL ***** válasza:
52%

Ha megnézzük az itteni utálatnak örvendő két nyelvet - Delphi/Object Pascal és VB - többet szakítanak együtt a piacból mint a Python.

Ja, hogy egyik sem trendi itt ? az ne is zavarjon. Egy profi programozó sem attól profi, hogy Java-t használ, hanem attól, hogy az általa használt nyelvet kiváló szinten ismeri, tudja alkalmazni.

A VB, VBA, VBS a M$ 'gyereke', mindig lesz rájuk kereslet, míg Windows-t, Office csomagot használnak.

2016. máj. 23. 08:47
 6/16 anonim ***** válasza:

"Ha megnézzük az itteni utálatnak örvendő két nyelvet - Delphi/Object Pascal és VB - többet szakítanak együtt a piacból mint a Python."

Tudnál erről linkelni forrást?

2016. máj. 23. 09:31
 7/16 anonim ***** válasza:
100%
Sokan írták már és hallgass rájuk: teljesen mindegy, hogy mivel kezded. HA nulláról indulsz akkor bármi jó arra, hogy megtanulj programozni. Én amatőr szinten tudok csak programozni Visual Basicet, de azt meg kell mondjam, hogy nem a nyelv az, ami szűk keresztmetszet szokott lenni. A feladat megértése lefordítása mondjuk matematikai és logikai kérdésekre az amitől valaki el tud kezdeni programozni szerintem. A Visual Basichez renget a segítség ezért érdemes lehet ezzel kezdeni mondjuk. Ha az a cél, hogy a tudásod "piacképes" legyen akkor legyen ez egy következő lépés. Amikor úgy érzed, hogy egy nyelvben már kellő rutinod van érdemes lehet elkezdeni nézelődni, hogy azon a területen amit Te akarsz használni milyen nyelven kell programozni.
2016. máj. 23. 10:20
 8/16 SimkoL ***** válasza:
44%

#6: [link] bár mindenki a saját számára kedvező statisztikákat szereti :).

De ha még hozzájuk csapjuk a VB.NET-et...

2016. máj. 23. 12:47
 9/16 anonim ***** válasza:
41%

Csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz, én is annó BASIC-el kezdtem, és tulajdonképpen semmiben sem zavart az, hogy trendi-e, amit csinálok vagy sem, egyszerűen csak élveztem amit csinálok! :-)

Azóta írtam már egy BASIC-interpreter-t is (C-ben), ami oktatási célokra kivállóan alkalmas. ...és ahogy írták a gyerekeknek valóban érthetőbb, mint egyből belemenni valami objektumorientált részbe, mert az divat...

Én például nem értettem miért ajánlgatják a Python-t akár mint kezdő, akár más felhasználási területre is... (egy kevert nyelv, sokszor értelmetlenül agyonbonyolított részekkel)

Sőt az utóbbi időben terjedtek az olyan nyelvek is, mint a SCRATCH vagy KODU, ezekre azért figyeltem fel, mert egy újságban olvastam, hogy egy női programozó csapat egy programozási versenyen vitte a pálmát... ...megnéztem azt a bizonyos "nyelvet" (SCRATCH)... :-)

Eszembejutott az a generáció, aki képes bejelentkezni a Facebook-ba és a szülei azt mondják róluk, hogy számítógépes csodagyerek (guru) lesz a gyerekük... :-)

2016. máj. 23. 13:53
 10/16 Hominida ***** válasza:

Látom, hálistennek sok ember érti, hogy miről van szó akkor, amikor valaki magát a programozást akarja tanulni. Sajnos ezt ma az iskolák egy részében nem értik, és tömegesen termelik azokat a gyerekeket, akikben végül csak valami homályos összkép marad abból, amikor a tanár csak "mindenfélét magyaráz". Ismerek ilyen gyerekeket.

Ha ma ezt a kérdésedet felteszed valakinek, sokszor valószínűleg a Pythont javasolja, mint olyan nyelvet, amely viszonylag érthető, és ugyanakkor elég elterjedt is. (Sőt, egyre jobban terjed.) Elfogadható.

De a Basic is nagyon jó! A rosszat általában azok mondják róla, akik sosem próbálták, mert mások azt mondták nekik, hogy az csak gyerekeknek való. Így aztán nem is tudják elképzelni, hogy van egyszerűbb is, mint egy ásatag, őskori szemléletet kényszerűségből megőrző Javában vacakolni, de azt persze tudják, hogy a Basic rossz.

A Basic nyelvek erénye a nyelvi egyszerűség. De ez nem együgyűséget vagy primitívséget jelent, hanem hogy kevesebb szöveggel megoldható az, ami a "komoly" nyelvekben néha kissé komplikált. Bizonyos dolgokat pedig kevésbé szigorúan szabályoz, apró feladatokat átvesz a programozó válláról, és igazán nem értem, hogy ez miért zavarja a "komolyakat".

Basicből van sokféle változat. A Microsoft Visual Basic .NET már csak félig Basic, sajnos, de a Visual Basic 6 még igazi Basic volt, csak a legújabb operációs rendszerekhez nem tud mindenben igazodni, mert régen készült. Viszont a Microsoft csinált egy FreeBasic nevű változatot, ami kimondottan jól sikerült, és tanuláshoz szerintem nagyon jól használható lehet. Más lehetőségek például a LibertyBasic, az iBasic és a PureBasic, ezek megfelelnek minden fontos kívánalomnak.

2016. máj. 23. 15:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!