Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » True random generátor használa...

True random generátor használata hogyan?

Figyelt kérdés
Windows 7 32 bites oprendszeren Lazarus alatt egy kriptográfiai alkalmazás készítése miatt nem megfelelő a "beépített" random függvény használata. Valami megoldás kéne ami a felhasználói interakciókból és/vagy hálózati forgalomból és/vagy hangkártyából jövő zajok stb. randomgenerálásra felhasználná.
2016. máj. 20. 19:38
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
2016. máj. 20. 20:22
 2/19 anonim ***** válasza:

A fenti cikk érdekes, jó lehet.

Egy másik megoldás konkrét algoritmusát nem ismerem, de az egyik bank netes bejelentkezésekor az egeret kell mozgatni a képernyőn kb. 1-2 másodpercig, és abból generálja a titkosító kulcsot.

Az sem lehetetlen, hogy bekapcsolod a mikrofont (ha van a gépen, és joga is van hozzá a proginak), és abból generálsz valamit. Vagy valami analóg bemenet is használhatsz, ha elég nagy a zajszintje. (Szerintem nem elég nagy, mármint bemenő jel nélkül. Sőt, lehet hogy bedugott csatlakozó nélkül nem is engedi tovább a jelet a hangkártya.)

Vagy mondjuk valami természetes folyamat adatait lekérdezni a neten, pl. napi hőmérséklet adatokat + egy jó algortimus. Csak azok lassan változnak. Esetleg összekombinálni részvény- vagy devizaárfolyamokkal. (?)

2016. máj. 21. 10:02
 3/19 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat. Ha linux alatt készíteném akkor fel se tettem volna a kérdést ott erre van a /dev/random . Ennek a windows-os megfelelője jó lenne például.

"Egy másik megoldás konkrét algoritmusát nem ismerem, de az egyik bank netes bejelentkezésekor az egeret kell mozgatni a képernyőn kb. 1-2 másodpercig, és abból generálja a titkosító kulcsot."

A truecrypt is valami olyasmit használ.

2016. máj. 21. 15:50
 4/19 A kérdező kommentje:

"Vagy mondjuk valami természetes folyamat adatait lekérdezni a neten, pl. napi hőmérséklet adatokat + egy jó algortimus. Csak azok lassan változnak. Esetleg összekombinálni részvény- vagy devizaárfolyamokkal. (?)"

Ez azért nem jó mert ezek mindenki által ismert adatok és ekkor az algoritmust kéne titokban tartani. Jó algoritmusból aránylag kevés van és nehéz feladat kitalálni és igazolni hogy tényleg jó.

Eleve abból kell kiindulni, hogy a támadó pontosan ismeri hogy milyen algoritmussal működik a dolog. Egy módszer akkor jó, ha ennek ismeretében sem jut eredményre a támadó.

2016. máj. 21. 16:14
 5/19 anonim ***** válasza:

"ezek mindenki által ismert adatok és ekkor az algoritmust kéne titokban tartani"

Igen, ez tényleg igaz.

"dev/random . Ennek a windows-os megfelelője jó lenne például. "

Esetleg ez segíthet:

[link]

Vagy itt a /dev/random forráskódja, bár nem biztos, hogy átültethető Win-re.

[link]

2016. máj. 21. 20:47
 6/19 SimkoL ***** válasza:

WMI segítségével lekéred az összes futó folyamat numerikus adatait, a bekapcsolás óta eltelt időt, az egérmutató koordinátáit, az alatta lévő pixel színét hexában.... és máris van egy rakás számod amiket tetszés szerint kombinálhatsz. Ezekhez mindig hozzáférhetsz míg nem biztos, hogy van hálózat és hangkártya a gépen vagy éppen van-e működő driver hozzájuk felrakva.

[link]

2016. máj. 22. 09:35
 7/19 anonim ***** válasza:

Esetleg a [link] oldal?

[link]

2016. máj. 22. 14:29
 8/19 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

A /dev/random windows-os megfelelőjében bíztam, de a példakódok (csak a MS saját oldalán lévő kódot említem meg, ők csak értenek hozzá) melyekbe le volt kezelve, hogy sikertelen kód esetében hibaüzenet mindig a hibaüzenetet kaptam.

Ehhez van két hozzáfűzni valóm:

- Szégyenletes hogy nem nem működik

- Túl bonyolult a kezelése. Az velejárója, hogy az egy nagyon bonyolult algoritmus ami alapján előállítja a random biteket. Az viszont nem indokolt hogy a rendszerhívásnak mindenféle hülye bonyolult módon lévő paraméterei legyenek. Nem tesz hozzá érdemben semmit. A linux-os megoldás mennyivel egyszerűbb és működőképes, ha fájlt tudok olvasni és tudom melyik fájlt kell, akkor tudom használni.

Próbálkozok a többi javaslattal.

2016. máj. 23. 17:23
 9/19 A kérdező kommentje:

Arra jutottam, hogy kamerával felvett videóból generálja a random-ot hash függvényekkel (megnéztem a /dev/random forráskódját az is használ hash függvényt) + még megsózza ezzel azzal.

Egy videónak a hash-ét venni pazarlás, ezért a videónak szeleteire bontva számít hash-t külön-külön.

A bitturmixolást tudom csűrni csavarni, de ha már csinálom akkor legyen precíz munka.

Trivialitások:

- Egy videót kizárólag csak erre és csak egyszer használom fel.

- Előny ha a videó hangja és képe zajjal terhelt (olyan fényviszony, iso értéken van)

- Előny (talán ha már úgy is jó zajos), de legalábbis nem hátrány ha a videó képkockái között sok különbség van, vagyis pl nem egy állványról rögzített fehér fal van ahol nincs semmi mozgás

Több true random bitet nyilván nem lehet kicsiholni a videóból bitturmixolással mint ahány bitből áll a videó, de ezt nem kell magyaráznom aki ért a random generálásához. A meglátásom, hogy kisebb lehet a generált true random bitsorozat mint a videójé.

A kérdés hogy mennyire érdemes/optimális zsugorítani?

Tudom hogy nehéz kérdés, meg függ a videó információ tartalmától is. (Informatikai értelembeni információ tartalmától vagyis melynek köze van a Shannon-féle entrópiafüggvényhez.)

2016. máj. 26. 23:58
 10/19 SimkoL ***** válasza:
Volt rejtjelzőként csak azt tudom mondani, hogy nagyon elszálltál. Világba, túl bonyolítod a dolgokat.
2016. máj. 27. 03:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!