Mi a hiba a programomban (netbeansbe írtam, java nyelven)? Részletek lent.
Szóval a feladat:írd be egy szövegmezőbe a szöveget és a gombra kattintva a szövegarea-ba(nem tudom a pontos magyar nevét) írja ki egyesével a magánhangzók számát. Namost létrehoztam egy JFrameform-ot, beleraktam a design résznél gombot, szövegmezőt meg szövegarea-t és annál a résznél, ahol leírva adja ki a programot a TODO-s sor alá beírtam ezt:
String szoveg=jTextField1.getText();
int a=0;
int á=0;
int e=0;
int é=0;
int i=0;
int í=0;
int o=0;
int ó=0;
int ö=0;
int ő=0;
int u=0;
int ú=0;
int ü=0;
int ű=0;
for (int k=0; k<szoveg.length(); k++)
{
if (szoveg.charAt(k)=='a')
a++;
if (szoveg.charAt(k)=='á')
á++;
if (szoveg.charAt(k)=='e')
e++;
if (szoveg.charAt(k)=='é')
é++;
if (szoveg.charAt(k)=='i')
i++;
if (szoveg.charAt(k)=='í')
í++;
if (szoveg.charAt(k)=='o')
o++;
if (szoveg.charAt(k)=='ó')
ó++;
if (szoveg.charAt(k)=='ö')
ö++;
if (szoveg.charAt(k)=='ő')
ő++;
if (szoveg.charAt(k)=='u')
u++;
if (szoveg.charAt(k)=='ú')
ú++;
if (szoveg.charAt(k)=='ü')
ü++;
if (szoveg.charAt(k)=='ű')
ű++;
}
String s="a: "+a+"\n"+"á: "+á+"\n"+"e: "+e+"\n"+"é: "+é+"\n"+"i: "+i+"\n"+"í: "+í+"\n"+"o: "+o+"\n"+"ó: "+ó+"\n"+"ö: "+ö+"\n"+"ő: "+ő+"\n"+"u: "+u+"\n"+"ú: "+ú+"\n"+;"ü: "+ü+"\n"+"ű: "+ű+"\n"; (ez az egész egy sor a String s-től)
jTextArea1.setText(s);
}
És a String s-től kezdődő hosszú sort aláhúzza pirossal, és nem is működik a program. Mi a hiba? A válaszokat köszönöm.
Kiírja, hogy mi a hiba, ha rámutatsz a piros felkiáltójelre. Ha bemásolod, segítünk értelmezni.
OFF, tanácsok:
Érdemes lenne a sok változó helyett Map-et használni. Átláthatóbb és könnyebben karbantartható lenne a kódod.
Az ékezetes azonosítók sem javallottak egyébként.
Rámentem a piros csíkra, ezt írja:
illegal start of expression
not a statement
----
(Alt-Enter shows hints)
És ezt a map-elést vagy a használatát még nem tanultuk sajnos.
Az a hiba, hogy ezt a torzszülöttet képes voltál leírni.
Az elejétől a végéig töröld ki, ürítsd a lomtárat, esetleg a merevlemezt is gyújtsd fel.
Aztán gondold át újra ezt a feladatot, esetleg kezdj bele valami egyszerűbbe.
#1 vagyok, ha szétbontod a sort részekre, meglátod, hol a hiba:
String s=
"a: "+a+"\n"+
"á: "+á+"\n"+
"e: "+e+"\n"+
"é: "+é+"\n"+
"i: "+i+"\n"+
"í: "+í+"\n"+
"o: "+o+"\n"+
"ó: "+ó+"\n"+
"ö: "+ö+"\n"+
"ő: "+ő+"\n"+
"u: "+u+"\n"+
"ú: "+ú+"\n"+;
"ü: "+ü+"\n"+
"ű: "+ű+"\n";
3-as:
1.:állatira nem értem ezt az egész programozást a legelejétől, pedig tényleg igyekszem a tanár meg egy fos, egyszerűen nincs rá más szó, nem tanít normálisan
2.:örülök, hogy ezt össze tudtam hozni, még ha nem is a legegyszerűbb módon
3.:ha már írsz, ne olts, hanem segíts lehetőleg, ha te legalább értesz hozzá. Köszönöm!
Aha.
És hogy nézne ki a feladat, ha az összes betűt kéne megszámolni, kis és nagybetűket külön, plusz a leggyakoribb írásjeleket is?
Lehet, hogy működik, de ez nem helyes megoldás, semmilyen szinten sem és az is biztos, hogy a tanár sem ezt várja.
Nem kell a hiszti, az nem vezet sehova.
Tömbökről biztos tanultatok már.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!