Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » JPEG tömörítés?

JPEG tömörítés?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

A bme-re járok és progházinak jpg tömörítést kell implementálnom.

Sajnos elakadtam a végénél mert nem találok az interneten megfelelő anyagot!

Szóval ott tartok hogy már létrehoztam a 8*8-as blokkok cikkcakkos bejárásával az 1*64-es vektort amiben ugyebár a frekvenciaértékek vannak!

Nos ugye ebből 3 típus van, ami Y-hoz, Cb-hez és Cr-hez tartozik, és mindegyikből annyi darab ahány 8*8-as blokkra bontható a kép.

Szóval hogyan kell ezeket a jpeg file-ba írni?

Valahol azt írják hogy rögtön huffmann kódolni kell!

Na de hogy? Ugyebár nagyonsok vektor van tehát mindegyik vektor külön Huffman táblát kéne használni!

Vagy úgy kell tekinteni hogy az összes vektor jelsorozatba tartozik?

Ha igen akkor a Cb Cr és Y-is együtt egy jelsorozatba tartoznak?

Továbbá!

Valahol azt írják hogy a DC elemeken különbségi kódolást kell csinálni az AC elemeken pedig Futamhossz kódolást.

Ja és ítt a példa úgy mutatta hogy először megcsináljuk a különbségi kódolást a DC -ken de ezeket a különbségeket is kódoljuk az AC vektorokkal együtt. Tehát lényegében a DC értékek is kódolva vannak futamhossz kódolással!

És ez után kell a Huffman kódolást csinálni?

Egyáltelán nem világos! Mindenhol mást írnak aneten Angolul is mindent megnéztem kb...

Tegyük fel hogy ezek készen vannak!

A fileba, milye módon írom ezeket a kódolt vektorokat?

Y1,Cb1,Cr1,Y2,Cb2,Cr2.. vagy az összes színtért egybe, egymás után?

Remélem ért itt hozzá valaki!

Mert nem is avval van a gond hogy nem tudom megírni a programot, hanem azt nem tudom hogy a jpeg szabvány milyen módon várja el a kódot.

2016. máj. 16. 21:13
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

A hivatalos formátum specifikációt is nézted már? Leírja, bájt szinten, hogy épül fel a fájl:

[link]

2016. máj. 16. 21:47
 2/3 anonim ***** válasza:

Vagy megnézhetsz egy meglévő implementációt, pl:

[link]

2016. máj. 17. 09:00
 3/3 anonim ***** válasza:

Vagy elolvashatsz egy tutorialt ami lépésről lépésre leírja hogy működik:

[link]

2016. máj. 17. 12:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!