Lehet beepitett funkciokat hasznalni emelt informatika erettsegin, mint peldaul min, max, len, count, replace, illetve lehet regex-et hasznalni a keresesekhez?
Emlékeim szerint nem lehetett.
Az alap, első feladatok között pont ilyeneket kellett implementálni, aztán a további, nehezebb feladatok között az ezekhez hasonló, algoritmusban kicsivel komplikáltabb eljárásokat.
De ezek gyanítom könnyedén mennek, mert regex-et említesz, így gyanítom fő hobbid az informatika s órán kívül is sokat foglalkozol programozással és informatikai problémákkal, nem?
Ha így van, akkor csak oda kell figyelni, nem elkapkodni az alap függvények megírását, s 15 perc alatt bőven meglesznek.
Amúgy meg, egyetemen nálunk volt egy - sajnos pályatévesztő lány, rosszul ítélte meg a gazdasági-informatikus szak megválasztását - aki az első félévet 4-es/5-ös jegyekkel is át tudta vészelni egy egyébként hatalmaskodó, huszonéves PHD-s gyakorlatvezető mellett, hogy bemagolta az alap eljárásokat : buborékos rendezés, alap logikai és aritmetikai eljárások, stb.
Sajnos nem állt rá az agya a programozásra, de eszméletlen jól s bármily szenvedés nélkül tudott magolni. (Én pl. ezt nagyon irigyeltem benne) Így összegyűjtötte a szaktársaktól a legtömörebb implementációkat s folyamatábrákat, s szó szerint értve karakterről karakterre bemagolta őket. Volt, hogy azt láttam, hogy csukott szemmel gyakorolja visszaírni (10 ujjas gépelést tanult, ebben is jobb volt nálam).
Egyáltalán nem azt mondom, hogy ezzel programozni lehet, sőt! Nem véletlenül fél évnél tovább Ő sem húzta, a második év második ZH-ján megbukott szegény, így vizsgázni se mehetett.
DE, szerintem programozásban is illik - főleg a hatékony munkához és gondolkodáshoz - egy olyan lexikális tudásnak meglennie, mint mondjuk ami máshol az általános műveltség. Ehhez pedig az alap dolgoknál, algoritmusoknál akár még az említett magolás sem szégyen - én pl. nem tartanám annak, bár én az a típus vagyok sajnos, aki nagyon nehezen tud magolni. =(
"Pythonban szó szerint két billentyű fejelés az érettségi, csak tudni kell fejelni."
De akkor én meg a rostfalemez asztalomat fogom ketté fejelni dühömben, ami előtt ülök, ha ez igaz lenne. >(
Akkor meg mi az hogy amikor én érettségiztem C#-ban, nem lehetett?!
Akkor én is csak meghívok 1-2 rendezési algoritmust, meg egy parancsból szöveges fájlbeolvasást és kiírást, oszt kész.
Mérges leszek nagyon, ha hip-hop a semmiből egyszercsak engedélyezve lesz az ilyen!!
"Akkor meg mi az hogy amikor én érettségiztem C#-ban, nem lehetett?!"
Mikor volt ez? Nem emlékszem hogy valaha is tiltva lettek volna ezek a függvények. Legfeljebb az utóbbi években volt 1-1 olyan feladat hogy implementálj pszeudokód alapján egy függvényt hogy a Python programozók ne ússzák meg olyan könnyen. Meg volt olyan is amit a #2 írt hogy megnehezítsék egy kicsit a dolgod, de ez mind feladatsor függő és külön tiltás nincs semmiféle függvényre se.
"Inkább használom a nálam sokkal okosabb emberek által megírt rendezési algoritmust ami szemvillantás alatt rendezi, mintsem algoritmusok bemagolásával szemeteljem az agyam."
Senki sem mondta, hogy be kelljen magolni. Végig is gondolhatod, hogy hogyan építhető fel alapelemekből az algoritmus, paraszti józansággal.
Az azért viszont nem paraszti józanság, hogy beböffentek 4 félterméket és abból összejött az egész.
Vagy Ti hogy definiáljátok a programozást?
A 2015-ös érettségi ilyen kikötés nem volt, bármit lehetett használni.
'6. Készítsen függvényt szame néven az alábbi algoritmus alapján! A függvény egy
karaktersorozathoz hozzárendeli az igaz vagy a hamis értéket. A függvény elkészítésekor
az algoritmusban megadott változóneveket használja! Az elkészített függvényt
a következő feladat megoldásánál felhasználhatja.
Függvény szame(szo:karaktersorozat): logikai
valasz:=igaz
Ciklus i:=1-től hossz(szo)-ig
ha szo[i]<'0' vagy szo[i]>'9' akkor valasz:=hamis
Ciklus vége
szame:=valasz
Függvény vége'
Azért ezt belecsempészték, holott nem is volt rá szükség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!