Hatványozás Pascalban?
Sziasztok!
Kaptam egy feladatot miszerint a programnak be kell olvasnia egy számot és annak megadja a negyedik hatványát. Nos, ez ugye elég alap feladat, ezért én szeretném annyival bonyolítani hogy bekérje azt is hogy hányadik hatványára vagyunk kíváncsiak a számnak.
Egy példa: beírjuk hogy a szám legyen 2, megkérdezi hogy hányadik hatványa érdekel, beírjuk hogy a 2. és kiírja az eredményt.
Volt egy ötletem ami sajnos csak ötlet marad.. Az hogy case of elágazással írom meg, pl: case hatvany of 1 : szam; 2 : szam * szam; 3 : szam * szam * szam stb..
Ugye ez elég hülyeség lenne és még hosszadalmas is.. Soha nem érnénk a végére. Van valami más módja ennek?
uses math;
var x, y: float;
write('hatvanyalap: ');
readln(x);
write('hatvanykitevo: ');
readln(y);
writeln('eredmeny: ',power(x,y));
Valami ilyesmi.
For ciklusra gondolsz?
Tökmindegy, hogy for, do vagy repeat ciklus. Mindhárommal megoldható a feladat.
Az pedig kizárt, hogy a power(x,y) hívás lenne a feladat.
x-et szeretnéd y-ra emelni:
meddig kell menni? y-ig
mit kell csinálni? megszorozni x-szel az eddigi eredményt
Nekem úgy tűnik, hogy a kérdezőt nem a hatványozás akasztja meg, hanem plusz szolgáltatásként szeretné a programjába illeszteni a hatványkitevő változtathatóságát.
Erre alkalmas a CASE csak persze határos, de megoldható úgy, hogy előszelekciót alkalmazol. Mondjuk IF-fel.
IF kitevo <= 9 ...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!