Milyen programozási nyelvet érdemes gyereknek (10 éves) elkezdeni megtanulnia amivel sikereket érhet el pl. akár vmilyen hardver vezérlésével is?
Raspberry Pi, PIC stb.
Olyan lenne érdekes amihez létezik gyerekeknek szánt magyar nyelvű leírás (... és a BASIC-on felnőtt apuka tud benne segíteni :-)))
Én speciel azt javasolnám, hogy egy kattintgatós game makerrel játszadozzon(persze ha érdeklik a játékok, de őszintén meglepne ha lenne olyan gyerek aki nem a játékok miatt szeretne programozást tanulni), a logika pontosan ugyanaz mintha kódolna, de nem azzal kell tökölnie, hogy hova kerül a pontosvessző, milyen változót használjon(gondolom mindenkinek ismerős, hogy mondjuk float ot akar inttel osztani, sok nyelvben ez nem várt eredményt hoz - illetve, kezdőként nem várt eredményt), és így tovább. Construct, Game Maker, de akár Unreal 4 is lehet a blueprint miatt(Unity t ilyen szempontból nem ajánlanám, a vizuális programozási tooljai nem az igaziak meglátásom szerint - de nyugodtan javítson ki bárki, 1-2 óránál többet nem foglalkoztam egyikkel sem).
Vagy ha ennél is egyszerűbb kell, akkor meg be kell izzítani egy minecraftot, meglepően komplex dolgokat lehet gyártani a logikai műveletekkel\vezetékezéssel.
Meg persze vannak még vannak ezek a csodák(ezt egyébként mindenkinek ajánlom, poén)
Köszönöm a válaszokat.
Feltelepítettem a Scratch programot és 1 óra alatt készítettünk egy elkapós játékot (egy objektum: szárnyas viziló üldöz egy méhecskét, ha egyeznek a koordináták Game Over). Rendkívül jól szórakoztunk a lányommal (igen lány!)
Minden konstruktív hozzászólónak köszönöm az ötleteit.
Nem kívánok kockát nevelni egyik gyermekemből sem, de úgy gondolom, ha a lányom kérdez és érdeklődik valami után az a minimum, hogy értelmes dolgot / lehetőséget adok a kezébe.
Tőlem a pl. a Prezi készítést látta és azt akarta, hogy tanítsam meg, de nem bántam meg hogy feltettem a kérdést a gyakorin. Nagyon jó eszközt adtatok a kezébe, értsd.: Scratch.
Nem hiszem, hogy a prezentáció készítés, vagy a CAD és a vektoros garfikák rajzolása vagy az excel lett volna a jó választás . . . ezeket tényleg megtanulja majd a suliban.
SimkoL-nek: Ezen az oldalon kérdéseket tesznek fel és azokra várnak választ. Ennyi. Biztos, hogy a véleményedet ugyanígy fogalmaztad volna meg, ha pl. kerekesszékhez kötött mozgássérült volna a lányom?
Nem az. Éli a gyerekek normális életét, de szereti a dolgok értelmét is keresni . . . okos érdeklődő, megkérdezte hogy lehet programot csinálni és ilyenkor egy Commodore VC20-on felnőtt, utoljára BASIC-et programozott Apa nem azt mondja neki, hogy Facebookozz tovább, hanem megpróbál hasznos választ adni. Nem a gépikódot akartam elmagyarázni neki hexába ...
C
Az összes többi szerintem terelés.
Ne gondoljuk már azt, hogy a gyereknek grafikus firkálmányt kell csinálnia. Hülyének fogja érezni magát.
A "Z" generáció előrébb jár, mint anno mi jártunk, és bizony C-ben tanultam 11 évesen. Ez van.
Angliában egyébként 5-6 éves gyerekek tanulják ezt a SCRATCH nevű csodát :D
"C
Az összes többi szerintem terelés.
Ne gondoljuk már azt, hogy a gyereknek grafikus firkálmányt kell csinálnia."
Tanítottál te valaha gyereket? Pláne mint kiderült, egy olyan kislányt, aki idáig nem programozott soha, és alapvetően nem biztos, hogy ez irányba orientálódik?
Hogyan motiválod? Mivel fogod meg a figyelmét?
A karakteres képernyő nem valami "trendy" egy lassan kiskamasszá váló leányzónak.
Off:
Nem szoktam beszélni róla, de a kisebbik fiamat hétszer műtötték mert dongalábbal született így fölöttébb nem nagyon ment neki a járás. Amíg a kórházban tartózkodott, sajnos nem is keveset, természetesen neki is volt laptopja, hogy ne unatkozzon. De amikor itthon és lehetőség volt rá mindig is odakinn, még ha segítséggel is. 14 évesen kezdett programozást tanulni, addigra elég sok matematikai alap fogalommal tisztába jött, így elég gyorsan ment. Hál' Istennek ma már normálisan jár, focizik, 'biciklizik', lassan befejezi a középiskolát informatika szakon a tanárát megszégyenítő programozási tudással.
Én 11 évesen BASIC-et kezdtem tanulni, utána 13 évesen Z80 Assemblyt és nem haltam bele, ez olyan szintig jutott, hogy hexában olvastam a Z80 kódot. Később a 8088-al voltam így, egyetemen majdnem folyékonyan olvastam a 8088 kódot hexában, bár az nem ment sose olyan jól mint a Z80, ahhoz sokszor elő kellett venni a táblázatot.
Nyilván egy mai gyereknek több a lehetősége. De igazán semmi sem lehetetlen.
Arduino lenne a legjobb neki.
Hamar és egyszerűen ér el sikereket.
Később átléphet onnan a C-re, pascal-ra, amire akar.
MPLAB IDE
Kissé bonyolultnak tűnik, de hidd el ezzel érdemes foglalkozni, mert ez nagyobb mozgásteret ad.
Én a jövő héten kezdem el tanulgatni, előtte mikroC Pro for PIC-ben kódoltam (ennél sajnos felejtős az usb cdc).
Sok sikert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!