Valaki egy kis magyarázatot tudna adni?
Készítsünk nyersanyagszámító programot sütéshez. A program bekéri, hogy egy adag étel elkészítéséhez hány deka liszt, hány tojás és hány deka cukor kell. Ezután bekéri, hogy hány deka liszt, hány tojás és hány deka cukor van otthon. Számítsa ki a program, hogy az alapanyagokból hány adag étel készülhet el. Az előző program folytatása: Mennyi lisztet, tojást és cukrot kell venni, ha azt akarjuk, hogy az otthon lévő alapanyagok tutira mind elfogyjanak, és ne is maradjon semmiből semmi… még a kezdetben legbővebben rendelkezésre álló anyagból sem marad egy morzsa sem.
addig jutottam, hogy bekéri mennyi kell mennyid van és kiírja, hogy kevés vagy egy adagot csinálhatsz vagy valamiből többed van és mennyivel több, de nem tudom a maradékból még kiszámoltatni egy adag mennyiségét (pedig marad annyi alapanyag hogy jusson egy adagra min)
Egy példán szemléltetve:
1. hozzávalók bekérése:
- 50 dkg liszt, 3 darab tojás, 20 dkg cukor
2. otthon mennyi van:
- 1000dkg liszt, 20 darab tojás, 300 dkg cukor
3. arányok számolása, hány adagra elegek külön-külön:
- liszt: 1000/50=20 adag
- tojás: 20/3=6,7 adag
- cukor: 300/20=15 adag
4. az adagokat összehasonlítva látszik, hogy tojásból van a legkevesebb, így az első kérdésre a válasz: 6 adag.
(vagy írhatsz tört értéket is, de szerintem az egészrészét kell venni)
5/a. a második kérdésre, - hogy minden elfogyjon - a legnagyobb adagszám (liszt: 20 adag) a mérvadó:
- tojásból kell még: (20-6,7)*3=40 darab
- cukorból kell még: (20-15)*20=100 dkg
5/b. ha úgy számolnád, hogy már elkészítetted a 6 adagot, akkor is ugyanezek az értékek jönnek ki:
- tojás: (14-0,7)*3=40db
- cukor: (14-9)*20=100 dkg.
A programkódot rád bízom. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!