Hogy oldjam meg Free Pascalban? For ciklus?
Kaptunk egy csomó programozásos házit és itt elakadtam. Valaki tudna segíteni a hatványozásban? Még nem csináltunk hatványozást és ez elég nehéz egy csomó mindent próbáltam (neten is kerestem megoldást), de nem megy. A for ciklushoz (for to do)-hoz nem értek mert beteg voltam amikor suliban tanultuk. El tudná magyarázni nekem valaki, hogy mire jó a for ciklus? (suliban kérdeztem a többieket de ők sem tudják elmagyarázni hogy miért kell oda... csak annyit hogy kell, eredetileg forciklus nélkül csináltuk a programokat és ez most új/újabb). A programot le tudom írni csak valahogy ki kéne egészíteni.
program hatvanyozashazi;
uses crt;
var a,h,i:integer;
begin
clrscr;
write('A bekért szám: ');
readln(a);
write('A hatvány: ');
i:=1;
for 1 to h do
i:=i*a;
readkey;
end.
Jaj, ez is GotoXY-nal van csinálva, akkor ez sem lesz túl nehéz.
De előbb megírom a többi programozás házit (mert hétfőre már kell) és csak utána.
Öreg, lusta programozók :) használják(ták), egyszerre 'letudod' a TextBackGround és a TectColor eljárásokat.
uses Crt;
begin
TextAttr := $2F; // byte, hexadecimálisan érdemes megadni az első jegy a háttér a második a betűszín
WriteLn('Zöld háttér (2 = 2), fehér betű(F = 15), a $ jel jelöli, hogy hexadecimális számként kell kezelni');
ReadLn;
end.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!