Hogy oldjam meg Free Pascalban? For ciklus?
Kaptunk egy csomó programozásos házit és itt elakadtam. Valaki tudna segíteni a hatványozásban? Még nem csináltunk hatványozást és ez elég nehéz egy csomó mindent próbáltam (neten is kerestem megoldást), de nem megy. A for ciklushoz (for to do)-hoz nem értek mert beteg voltam amikor suliban tanultuk. El tudná magyarázni nekem valaki, hogy mire jó a for ciklus? (suliban kérdeztem a többieket de ők sem tudják elmagyarázni hogy miért kell oda... csak annyit hogy kell, eredetileg forciklus nélkül csináltuk a programokat és ez most új/újabb). A programot le tudom írni csak valahogy ki kéne egészíteni.
program hatvanyozashazi;
uses crt;
var a,h,i:integer;
begin
clrscr;
write('A bekért szám: ');
readln(a);
write('A hatvány: ');
i:=1;
for 1 to h do
i:=i*a;
readkey;
end.
Na hogy ne 3, hanem 4 oldal legyen leirom :
A stringes megoldás nekem is szembe jutott (sőt az jutott eszembe először), de aztán az jutott eszembe, hogy amikor mi tanultuk a pascal-t a for ciklusoknál (ha jól rémlik talán rögtön az első órán - vagy maximum a második órán - a "Helló World " után nézőpontba került, igy ezért irtam az egymásba ágyazott ciklusos megoldást és a stringest nem, mivel azt gondoltam, hogy nagy valószinűség szerint a stringeket még nem vették (vagy ha vették a string műveleteket még biztosan nem) - hiszen még csak a harmadik hét telt el a suliból. (3 vagy 6 számtek óra)
Az is igaz, hogy az első órán még nem tanitották az egymásba ágyazott ciklusokat, de a lehetőség adott, csak egy kicsit kell rajta elgondolkozni és rögtön beugorhat, hogy többek között ilyet is lehet.
Az is igaz, hogy ha valaki programozni akar akkor ahhoz "egész nagy" gondolkodásmód illetve látásmód változtatásra van szükség.
Üdv.
kész vagyok.
Program próba01;
Uses crt;
Var a:integer;
Begin
ClrScr;
for a:=147 to 321 do
Write(',',a);
ReadKey;
End.
for ciklus(ok)ra általában nagyon jó példa a szorzótábla kiíratása. A 'pofás' megjelenítés érdekében használd fel, hogy a Write, WriteLn eljárásokban meghatározható, hogy egy változót - nem feltétlen - minimum milyen 'hosszan' ábrázoljon.
pl. a := 4; Write(a:5); ez úgy fog kiírásra kerülni, hogy a 4 elé még beszúr 4 szóközt, tehát 5 karakternyi helyen jeleníti meg. De a Write('4':5) is ugyanazt eredményezi, ezért írtam, hogy nem feltétlen változót. A hangsúly a minimumon is volt, mivel ha nem férne ki a megadott hosszon, akkor is kiírja. Lehet tovább ragozni, mivel a tizedesjegyekre is van, de majd azt később.
Adok én, írj egy olyan ciklust ami az adott kimenetet eredményezi:
1 - 100
2 - 99
3 - 98
.. - ..
50 - 50
vége
SimkoL, tabaki:
jaj, elnézést.
Szorzásokat, osztásokat már vettünk tavaly, "rajzoltunk" kört, háromszöget (GotoXY-nal is), színeztünk is.
Ismeretlen felhasználó:
Az nem biztos hogy fog menni. Az igen. Szép szorzótábla lett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!