Könyv a mai x86 (és egyéb) architektúrá (k) ról?
A hardverek kategóriába már kiraktam, válasz nélkül maradtam, megpróbálom itt is.
Egy kernelt írogatok hobbiból, de rájöttem hogy nagyon nem ismerem az architektúrát és egy kicsit tanulgatnom kéne. Valaki tud ajánlani egy könyvet ami szépen végigvezet az x86-oson, esetleg még assemblyt is tanít? Ezen kívül lehet hogy videó kártyát is programoznék (igen tudom ez így elég általános). Tanenbaum könyveit ismerem és olvasgattam is.
Ha informatikus szinten akarsz ezekbe a doldokba(gondolom erről van szó), akkor neked a következő könyvre lehet szükséged:
Andrew S. Tanenbaum - Számítógép-architektúrák
Bár ez nm csak az x86-os architektúráról szól?
Olvasd el az utolsó mondatomat! :D
Szeretnék mélyebben belemenni, tudni a pontos működést. Merre nő a stack, hogy kezelődnek az interruptok, stb. És szeretném ha ez tényleg csak az x86-ról szólna, vagy szépen kategorizálná hogy ez x86, ez ARM, stb... Tudom ezekre rákereshetnék google-n de jobb ha le van írva egy helyen mert nem hagyok ki semmit.
"de jobb ha le van írva egy helyen mert nem hagyok ki semmit"
Szinte semmilyen szakmának semmilyen területéhez nincs ilyen dokumentum, mit gondolsz miért nem lehet mindent csak úgy egy nap alatt megtanulni?
Mert nincs végtelen időm :D
Amúgy nem arra gondoltam hogy minden egyes atomot leírjon egy processzorból, de legyen olyan szinten dokumentálva a processzor működése hogy az alapján tovább tudjam írni a kernelemet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!