Hogyan kell kimondani a java-t? (programnyelv)
#1 vagyok
Hát ejtsd úgy, ahogy a tanárod, abból baj nem lehet. :D Amúgy tökmindegy, nem ezen áll vagy bukik a vizsgád.
Mivel bevallottan Jáva szigetéről nevezték el, azt meg mi itt mindig is Jávának mondtuk. Így nálunk a jáva ajánlott.
Ha nagyon kiejtésnácik szeretnénk lenni, akkor a pentiumot penCiumnak mondanánk, mert úgy lenne az igazán korrekt - dehát ki mondja ezt így?
A wifit sem mondjuk vájfájnak.
Egyszerűen megszokás kérdése ki mit hogy ejt. Vannak szavak amik a köznyelvben is elterjedtek vagy hasonlítanak egy magyar szóra, ezeknél hozzászoktak az emberek a magyarosított kiejtéshez, függetlenül a helyes kiejtésétől.
Én a köznyelveben az emberek által megszokott kiejtést használom hogy ne lehessen ez nyelvi akadály, a szaknyelvben az eredeti, helyes kiejtést. Viszont ezeknek a kiejtéseknek is lehetnek különböző változatai, csakúgy mint ahogy a nyelvünkben is léteznek különböző dialektusok.
Java esetében nekem jáva a köznyelvi kiejtés, dzsáva a szaknyelvbeli. Itt a szó eredete miatt érthető is (lásd Ipor Sircer válaszát) a jáva kiejtés, de ez nem mindig igaz! Jó ellenpélda erre a Python programozási nyelv, amit pitonnak ejtenek a kígyó miatt, azonban a Monty Python humorista csoportról kapta a nevét ami még a köznyelvben is pájton, ezért nem lehet alapozni a szó eredetére.
Fogalmazz így felelés közben:
"blabla ...jáva, - vagy dzsava, ízlése szerint - .... blabla
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!