Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Mi az a Backus Natur Form, és...

Mi az a Backus Natur Form, és az Exteneded Bacus Natur Form?

Figyelt kérdés

BNF (Backus–Naur Form):

Elemei:

 <szimbólum> ::= kifejezés

o <szimbólum>: ::=-től balra nemterminális (felbontható)

 Kifejezés:

o Egy vagy több (terminális vagy nemterminális)

szimbólum

o Egymásutániság: több, szóközzel elválasztott

szimbólum

o Választás (valamelyik a felsorolásból áll az adott

helyen): |

Pl.:

<szám> ::= <számjegy> | <számjegy> <szám>

<számjegy> ::= "0" | "1" | "2" | "3" | "4" | "5" | "6" | "7" | "8" | "9"

EBNF (Extended BNF)

C-szerűbb leírás, több nyelvi elem.

szám = számjegy , {számjegy};

számjegy = "0" | "1" | "2" | "3" | "4" | "5" | "6" | "7" | "8" | "9";

Ezeket így odavágja nekem a könyv, amiből programozni tanulok, de egy mukkot se értek belőle. Hogy kell ezeket értelmezni? C nyelvről van szó az esetemben

2015. máj. 21. 21:46
 1/7 anonim ***** válasza:

Egy jól irányzott link a wikipédiára segíthet:

[link]

Ha most tanulsz programozni, akkor ez a könyv nem neked való, vagy ugord át ezt a részt. A Hello World megvolt már?

2015. máj. 21. 22:13
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítőkészséged! A könyv címe az, hogy "A programozás alapjai" és én kezdőként úgy érzem elég jó, mert érthetően építi fel a dolgokat, csak ez a BNF nem kapott semmilyen magyarázatot, és interneten se találtam olyat ahol részletesen kitérnének rá. Sajnos a vikipédia se magyarázza el hogy miként kell értelmezni
2015. máj. 21. 22:29
 3/7 A kérdező kommentje:
Hello world-el nem foglalkoztunk még
2015. máj. 21. 22:33
 4/7 A kérdező kommentje:
Vagy ha arra célzol hogy tudom-e olyan szionten használni a nyelvet hogy kiírjam hogy hello world akkor végülis volt már csak nem ezt írtuk ki. Már tudok ciklusokat, elágazásokat írni, változók, scanf, ilyesmi már megy. Már kettes számrendszerbe átszámoló programot is írtunk a haverommal
2015. máj. 21. 22:37
 5/7 anonim ***** válasza:

Ez az a könyv?

[link]

Akkor ezt ugord át nyugodtan, sehol nem használja később a BNF-et, mindehol a szintaxis diagram van. Ha azt érted, az elég.

2015. máj. 21. 22:47
 6/7 A kérdező kommentje:
Az a könyv! Viszont erről a gráfról se ír semmit úgyhogy ezt se tudom értelmezni. Mit jelölnek a nyilak és a számok?
2015. máj. 21. 22:56
 7/7 anonim válasza:

A nyilak az értelmezési szál haladási irányát jelentik, a számjegyek meg önmagukat.

Vagyis: "egy szám a következőkből áll: egy számjegy amit egy szám követhet. Egy számjegy lehet 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 vagy 9."

Vegyük például a 2015 számot. Ez leírható úgy is hogy

2(0(1(5))), ahol a zárójelben lévő részek számok, amik előtt egy számjegy áll. Vagyis:

5 (ami egy számjegy és egy szám is)

Az 1-es számjegy amit az 5-ös szám követ.

A 0-ás számjegy amit a 15-ös szám követ.

A 2-es számjegy amit a 015-ös szám követ.

A 2015-ös szám.

De téged ezek nem igazán érdekelnek; hacsak nem áll szándékodban egy lexikális parszert írni (ami a fordítóprogramok egyik eleme). Szóval nyugodtan átugorhatod ezeket: a fordítóprogramok bizonyos hibaüzeneteinek értelmezéséhez szükség lehet az ismeretükre, de nem elengedhetetlenül lényeges ismeret számodra.

(Egyébként pedig a Wikipédia cikk jól leírja hogy hogyan működik a BNF; ha nem érted, az a te problémád, nem a cikké.)

2015. máj. 23. 06:20

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!