Milyen nyelven írjam meg a munkaidő beosztót?
Sziasztokt!
Édesanyám munkahelyére kellene egy olyan program, ami megcsinálná a munkaidő beosztást, de amikor keresgéltünk a neten, egy se volt jó. Mivel rendszergazdának tanulok, és programozunk is, ezért megkérdezték, hogy megpróbálkoznék-e írni egy ilyen programot. Mivel nem vagyok profi, de haladó szinten értek hozzá (9-edikes vagyok), ezért azt szeretném megkérdezni, hogy milyen nyelven lenne érdemes megírni/megpróbálkozni vele. Tippeket magával a programmal kapcsolatban is szívesen várok.
Négy nyelven tudod a (nagyon) alapokat.
Ha haladó szinten tudsz négy nyelvet, akkor ez a kérdés fel sem merül :)
De semmi baj - mi itt mindannyian voltunk kezdők, csak ne nagyképűsködj, hogy te így és úgy értesz hozzá, amikor egyértelmű, hogy nem értesz hozzá. Nyugodtan mondhatod, hogy az alapokkal is gáz van, itt általában szoktunk segíteni - már persze ha a kérdező nem egy "én mindent jobban tudok" kategória.
Natehát, miután tisztáztuk, mennyire értesz hozzá:
1) Anyukáddal beszéld meg, PONTOSAN, lépésről lépésre lebontva mit akarnak. Tehát milyen felület kell, az adott felületnek milyen felada lesz - pl, csak a ki-mikor-meddig-mit csinál kategória kell a hét napjaira lebontva? Műszakok vannak? Vannak külön osztályok amit kezelni kell? Mik a különböző állapotok (dolgozik, szabadság, recepción ül, postát szortíroz, beteg, stbstbstb).
2) Ha az első, eléggé bonyolult rész megvan, és jól akarod csinálni, akkor írsz róla specifikációt. Ez az egyik legnehezebb rész, ha jól akarod megcsinálni - jó specifikációt összehozni külön szakma :) A specifikációban foglald össze a program egységeit, milyen modulokból fog felépülni, hol milyen adatokat rögzítesz - tehát írd össze a program működését és felépítését, kvázi tervrajz szerűen.
3) És most kezdődik a munka. A programnyelv mindegy igazából (javascriptettel egyedül sokra nem mész, de ez a program mind c++, c#, pascal nyelven megírható). Ha ebből a poolból kell választani, akkor szerintem c#-al jársz a legjobban (pláne, ha nem igazán értesz még hozzá). Azzal egyszerűen össze tudsz húzni grafikus felületet, és a .net-es controllok a legtöbb szükséges elemet alapból tartalmazzák.
4) Ezenkívül, kezdj el ismerkedni az SQL nyelvvel, mert ehhez szükséged lesz egy normális adatbázisra is. Erősen tudom ajánlani az SQLite könyvtárat, .NET-es, free, és ilyen terhelésre bőven elegendő.
5) Amennyiben azt várják, hogy a program szerveren fusson, és sok gépen el lehet érni, akkor szerintem az egészet hagyd egyelőre a fenébe, amennyiben a program egy olyan 1-2 éven belül kell :)
És ezek a nagyon alap lépések. Őszintén, a kérdésből ítélve a tudásod a szükséges töredéke, de ilyen feladatokból lehet nagyon jól tanulni!
Kitartás - szükséged lesz rá :)
#23: Egyetértek, a SQLite nagyon jó ilyen apróbb dolgokhoz..
Viszont ennek a cuccnak valószínűleg szerveren kell futnia, gondolom látni akaraják, hogy a másik mikorra írta be magát, stb, akkor meg szerintem legegyszerűbb lenne php vagy node.js backendet használni, frontenden meg bootstrap + fullcalendar pluginből indulni. Egy ilyen egyszerűbb dolgot 1- 2 hét alatt össze lehet rakni, később meg bővítgetheti, ha már az alapfunkciók működnek.
@08:48: Vaaagy, ha mar C# megy neki, akkor irhatja abban az appot es egy MySQL szerver lehet, amihez kapcsolodik, maris meg van oldva, hogy mindenki lasson mindent es nem kell uj nyelvet tanulnia. :)
A lehetosegek tarhaza vegtelen, de a halado szint szerintem is kicsit eros. Ez inkabb a kezdo. (A Hello World szint meg meg a kezdo elott van ugyebar, mint egy 0. szint. Az inkabb az erdekel ezert megprobalom, hatha.)
Amugy mint mar elhangzott, az elso lepes, hogy megtudodd PONTOSAN mi kell nekik.
Egyaltalan igeny-e, hogy tobben lassak, mi van akkor, ha csak 1 titkarno megcsinalja az egeszet, majd papirom/pdf-ben kuldik tovabb?
Akkor nem kell szerver, semmi. (Persze elonyos lenne.)
Szoval tudd meg mik kellenek, majd talald ki, hogyan akarad megoldani.
A felhozott nyelvekbol talan a C# lenne amivel kevesbe loned bokan magad, a Pascallal sok lenne a szivas, C++-ban meg szinten egy grafikus feluletet (mert az tuti kell) szivas csinalni.
Elonyos a webes technologia is, mint elhangzott, de csak emiatt megtanulni HTML, CSS, JS, PHP/Node kombot folosleges. (Raer az meg.)
Gyerekek, már megint nagyon túlspirázták a dolgot. Egy min. adatbázis, amihez elég egy dBaseIII is :) ha Pascal nem is de a Lazarus, Delphi egy komponens telepítésével simán tudja kezelni natív programként. Nem kell SQL ismeret, egyszerű, érthető függvények eljárásokkal éred el. Nem mondom, hogy nem illik ismerni az SQL-t, de egy kezdőnek annyi mindent a nyakába zúdítottatok.
Anno a sok kis 'sz.rt' így készítettem el, pár száz adatra szinte mindegy mit használsz, akár saját rekord típusú állomány is lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!