Az assembly nyelvet mire használják leginkább?
jónak jó, de nem célszerű ebben elkezdeni irkálni, mert mire leírsz egy egyszerű programot pl.: bekér egy számot és eldönti hogy osztható-e 3-al, 4-el, 9-el, majd kiírja
104 sor
ez C-ben megírva 26 sor
+ nehéz megérteni mi micsoda az assemblyben
Én hobbiból foglalkozok vele. Nagy retrós vagyok, most is épp a Videoton TVC játékfejlesztő versenyen dolgozok, ott pedig nagyon számít a sebesség. Igaz, rá alapvetően C-ben fejlesztek (Z88DK fordító), de a grafikai rutinokat magamról írom meg Assemblyben. Egyszerűen azért, mert SOKKAL gyorsabb. Nem mértem le pontosan, hogy mennyivel, de tippre 5-10-szer gyorsabb, mintha ugyanazt C-ben írnám meg. Ez nagyjából a "használható", és a "zavaróan akadozó" közti különbség.
100%-ig Assemblyben ritkán fejlesztek, inkább az alapot megírom C-ben vagy Pascalban, a sebességkritikus részeket pedig Assembly betétként.
Ma, a sokmagos, GHz-es procik korában ennek a jelentősége erősen megcsappant, de azért néha nem rossz, ha a maximális teljesítményt tudjuk kisajtolni egy eszközből. Mikrovezérlőknél nagy előny lehet, ahol a proci eleve gyenge, és a tárterület is erősen korlátos.
(Tudom, nem mai kérdés... de hátha valakit érdekel.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!