Igaz hogy minden titkosítási algoritmus alapja a XOR?
Nem igaz. Igaz hogy van olyan algoritmus ami egy generált kulccsal és a XOR művelettel "elkódolja" az adatunkat, de ez ritkán használatos mert korlátozottak a lehetőségek és nem biztonságos.
Talán a legegyszerűbb titkosítási eljárás a base64 egy ellenpélda: [link]
A kódolandó szó bitjei indexként szolgálnak a kódtáblához, és nem magát az adatot kódolják el XOR-ral, hanem egy új "adatot" hoznak létre a tábla alapján.
A kódtáblás megoldáson kívül van még más fajta gyakori módszer: az adathoz hozzáadod a kulcsot és maradékos osztást végzel, ahol a maradék lesz a kódolt adat. Még jobb ha nem csak adatot de új kulcsot is generálsz így, tehát akik nem vesznek részt a hálózati folyamban az elejétől fogva, esélyük sincs belehallgatni. Egy példa erre az RC4 (az adatfolyamtól függ a biztonsága). Ezt sok másik titkosítással együtt használják, pl TKIP (wifiknél).
De hogy olyat is mondjak ami XOR-t is használ: AES.
Ha érdekel a téma, nézd meg wikipédián hogy működnek ezek a különböző kódolási eljárások.
Ez egy marhaság. Gondold már át a legegyszerűbb titkosírásokat: A betűeltolást, a számokkal vagy saját jelekkel való helyettesítést, a lyukas kódtáblát, a botra csavart üzenetet, a lóugrás szerinti kiolvasást, a könyv szavainak beszámozását, meg egyebeket, amikkel a fejtörőújságokban találkoztál. Hol van ezekben az XOR? Gondolod, hogy a számítógépes lehetőségek nem ezerszer gazdagabbak?
Szerintem az XOR egyetlen érdekessége, hogy egy újabb XOR-művelettel vissza tudod állítani a „titkosított” tartalmat, ez elemi iskolás szinten jópofa mutatvány. Ne is mondd, tudom én, te sem ilyen szimplán képzeled el, hogy „ez az alapja”, de akkor hogyan? Miért kéne, hogy okvetlenül bármiféle -- nem, hogy még kitüntetett -- szerepet kapjon?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!