Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Hogyan kell 1 képből kivonni...

Hogyan kell 1 képből kivonni 1 másik képet?

Figyelt kérdés
pl 2 jpg kép esetén.Mondjuk van 1 kép és 1 másik kép ami ugyan az csak mondjuk azon már található 1 ember.Ekkor a programom kivonja az 1-ket a másikból és ha nincs egyezés az eredeti képpel(mivelh rajta van 1 ember) akkor jelez.
2014. szept. 28. 13:30
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Tehát azt szeretnéd, hogy csak az ember maradjon meg a képen?

Létezik ilyen típusú háttértrükk videóvágóprogramokban. Úgy emlékszem, difference map vagy difference matte a neve. Állványra állított kamerával felveszed a hátteret üresen, majd a szereplővel ugyanazt, és később a két felvétel alapján az utómunkaszoftver képes körülvágni, elkülöníteni a figurát. Én is használtam már ilyet egy videóban, amikor a hátteret le kellett cserélni egy módosítottra.

2014. szept. 28. 13:38
 2/12 anonim ***** válasza:

Nem tiszta, mit szeretnél.

2 fájl közötti különbség kell? Ahhoz nem kell képként kezelni.

2014. szept. 28. 14:10
 3/12 SimkoL ***** válasza:

Nem is olyan régen írtam egy kis progit ami a monitor egy részén történő változást figyelte: [link]

Ilyesmit, ehhez hasonlót akarsz ?

2014. szept. 28. 15:05
 4/12 A kérdező kommentje:

Simkol ez is nagyon jónak tűnik.Érdekelne maga a programozás része is.(Bár nem tudom h a forráskódod mennyire publikus.)

Az elképzelésem az h 1 kamerával 1 objektumot fogok figyelni.Szóval minden fix ami a kamera képe előtt lesz.És mikor belép a kamera látószögébe vki v valami akkor pl riaszt a gép.Ez mondjuk érzékelőkkel is megoldható lenne.De most 1 fix IP kamera képével kísérleteznék.Erre a célra a Khoros Cantata nevű programot találtam. [link]

2014. szept. 28. 18:29
 5/12 SimkoL ***** válasza:
Delphi-ben írtam és nagyon egyszerű. Szívesen elküldöm ha kéred bár a 'pofásításhoz' egy külön komponenst használtam, így nem biztos, hogy nálad is lefordul. Az összehasonlításkor két MemoryStream-et hasonlít össze - a két bitmap - a CompareMem függvénnyel így elég gyors. A képernyőről a BitBlt függvény 'készít' képet. Indításkor készít egyet, elpakolja, majd 1 másodpercenként készít egy másikat azt hasonlítja az elsőhöz. Mivel neked egy kamera képét kell figyelni ezért érdemes valamilyen szűrőt alkalmazni a képekre, mivel már egy pixel eltérés esetén sem egyforma a két kép. Másik lehetőség, hogy valójában pixelenként mész végig a két képen és százalékos eltérést nézel. Bizonyos érték felett ítéled csak eltérőnek.
2014. szept. 28. 19:22
 6/12 A kérdező kommentje:
Privátban ha eltudnád küldeni a forráskódot annak nagyon örülnék(illetve annak a komponensnek a nevét vagy valamit, h le tudjam tölteni).Egyébként még azt szeretném kérdezni h fel tudom e tuningolni teljes képernyőre?
2014. szept. 28. 20:05
 7/12 anonim ***** válasza:

Ha egy photoshop szintű valamire gondolsz, akkor minimum elvárás a jó matektudás.

A valószínűségszámításban van egy olyasmi, hogy MRF (Markov Random Field). Na ez tökéletes a kép szegmentálására. A hátteret az objektumtól kiválóan leválassza. Hátránya, hogy eléggé bonyolult a matematikai része.

2014. szept. 29. 20:14
 8/12 anonim ***** válasza:

Jaaaj de buta vagyok, most olvastam el, hogy mit is akarsz. Azt hittem, hogy egy képből ki akarsz vágni egy részt és a másikba illeszteni.

Amit te akarsz elég egyszerű. Lehet bitenként is összehasonlítani, de akkor tökéletes kell legyen az egyezés. Egy robusztusabb megoldás, ha előbb normalizálod a képet. Egy megint másik megoldás ha kiszámolod az intenzitás hisztogramot és azt kiegyenlíted majd jöhet az összehasonlítás.

Sok megoldás lehet erre, ez már csak attól függ, hogy milyen képekről van szó és mik az elvárásaid.

2014. szept. 29. 20:20
 9/12 A kérdező kommentje:

ma 20:20

Valós időben is megoldható több módszerrel, egyszerűen?Esetleg van vmi tapasztalatod vmi programmal?

2014. szept. 29. 21:55
 10/12 anonim ***** válasza:
Persze, hogy megoldható valós időben. Ha tudsz programozni, akkor az opencv könyvtár elsajátítása után (ami max egy nap) seperc alatt megírhatsz egyet. Mondjuk ez attól is függ, hogy mik az elvárásaid. Ha a képen egy fa levelének a lehullása nem számít különbségnek, csak ha egy nagyobb tárgy megjelenik, akkor már kicsit nehezebb...de mindenképp érdemes elgondolkodni ezen, mivel csak tanulhatsz belőle.
2014. szept. 30. 16:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!