Mi alapján "verziószám"-ozzátok a programjaitokat?
pl.: Tetris 1.0.1 vagy Tetris 0.1.0 stb.
Mikor van verziószám ugrás?
Hogy érdemes verziószámozni?
Én általában a következő metodikát követem, bár nem voltak még tényleges projektjeim, lásd egy nVidia driver ami 192.valamennyi verziót is megélt már, de lényeg:
x.y.z esetén
z változik, ha bugfixet adok ki hozzá
y változik ha lényegi fejlesztés történik például új beviteli mező vagy új funkció, esetleg játéknál új játékmód kerül be
x változik ha a programot alapjaiban megváltoztató újítást adok ki, például eddig egyik programom 2.0-s verziója új UI-t tartalmazott (Windows Form-ról WPF-re váltottam át), néhány nagyobb optimalizálás futásidő szempontjából és valami nagyobb új funkció, például Tetris Cooperative vagy Multiplayer opció.
Remélem érthető :)
Hát ez nem törvényszerű.
Szóval, ha akarod lehet v1.43-ról egy kis módosítás után v1.88
A szabályokat általában maguk a fejlesztők találják ki, hogy hogyan verziózzanak.
Példa:
v0.1 - fejlesztés alatti verzió még alpha előtti jóval
v1.0a - 1.-nek az alpha verziója
v1.0b - 1.-nek a béta verziója
v1.1 - 1.-nek javított/fejlesztett verziója
Én igyekszem ezt követni:
1. számjegy: nagyon markáns változás, mondjuk nulláról újraírok valamit, vagy egy régi dolgot átstruktúrálok
2. számjegy: új funkciók
3. számjegy: bug fixek
Ez teljesen tetszőleges. Én két számból álló verziókat szoktam használni. Az első szám (főverzió) csak akkor változik, ha valami merőben új szolgáltatás készült a szoftverhez vagy egy nagyobb rész teljesen átírásra került. A második szám (alverzió) pedig minden módosításnál növekszik. Ezen felül használok még "a" és "b" (alpha és beta) megjelöléseket a verziószám után a fejlesztői verzió jelölésére.
Egy ilyen verziószám nálam pl. a következő: 3.103b
Vagy lehet azt csinálni, amit a Chrome és a Firefox esetén alkalmaznak, hogy minden hangyafaxnyi módosítás után új főverzió születik, így hipp-hopp eljuthatsz a 1254987.0 verzióhoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!