Python vagy Pascal vagy C?
Suliban nagyon gyéren tanulunk egy pici pascalt, de magamtól szeretnék haladni a programozással. Kezdő vagyok, melyiket ajánlanátok? Ami fontos: legyen online elérhető oktatóanyag (írásos, videó, bármi) az adott nyelv tanuláshoz.
Pascal kilőve szerintem, semmire nem jó. Python vagy C? Melyik mire jó?
Python az algoritmizálás megértésére, tanulásnál gyorsabb sikerélményre, a gondolkodásmód elsajátítására, kisebb programok gyors megvalósítására való.
C-vel a hardverközeli alapokat tudod megtanulni, gyorsabb programot készíthetsz, mikrokontrollerekhez fontos.
Én Pythont ajánlok, de a C sem rossz kezdésnek. Tananyag pedig mindkét nyelvhez van bőven.
Miért gondolod azt, hogy a Pascal semmire sem jó?
Pascalt #4 érvei miatt én sem nagyon javasolnám. Kicsi az esélye, hogy ha programozó leszel, akkor pont a pascallal tudsz befutni.
Megérteni, mint írták a Python is tökéletes, és annak sokkal szélesebb tud lenni a felhasználási köre a készített moduloknak köszönhetően.
Kezdésnek bármelyik jó. Eleinte nem a nyelvet tanulod hanem szemlélet módot, hogy már sokan írták. A nyelv egy eszköz, egy szerszám a szakember kezében.
Ettől függetlenül érdemes olyan nyelvet választanod aminek ismeretét a haladó szinten már nem kell a kukába dobnod, így a pascalt én sem ajánlom. A Python jó kezdő nyelv, mivel ráerőltet az indentálásra és a formázott kódra, viszont interpreteres nyelv, amit nem biztos, hogy jó ha egy kezdő hozzászokik. Szerény véleményen szerint nem árt, ha kialakul egy hardver-közeli szemléletmód, egyfajta igényesség a gyors és stabil megoldások iránt. Utána persze lehet más irányba menni, például a piacképes Java, C# felé, ahol már a érdeklődő érteni fogja a miért-eket és a hogyan-okat. A C++ egy teljesen más ág, az egyik legnehezebb nyelv, rengeteg lehetőséggel, nem hiába multi-paradigmás nyelv. 5 év aktív munka mellett is tanul még újat az ember. Kevesen értenek hozzá és meg kevesebben értenek hozzá jól. Viszont nagy pénzeket lehet vele szakítani, de tényleg értened kell a dolgodat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!