Ha valakinek piacképes programozói tudása van, de nincs diplomája az nem kap állást?
> "A diploma inkább ahhoz kell hogy komolyan vegyék."
> Nem ... a magyar infos diplomát egyre inkább nem veszik komolyan. Az egész oktatás ratyi.
Engedd meg, hogy újrafogalmazzam. Úgy értettem, hogy "szóba álljanak veled", komolyan venni a szakmai interjú után fognak. Amúgy valóban egyre kevesebbet ér a papír, sajnos sokat hígult a szakma, amióta trendi lett (forrás: 7.-es kísérleti irodalom könyv). De hát ezért kell szakmai interjú.
Az oktatás pedig valóban ratyi, akármennyi hallgató fogja leszavazni a válaszadat vagy az enyémet, ez van. A valódi tanulás akkor kezdődik ha felvettek egy céghez. Főiskolán/egyetemen csak alapozás van, aki azt hiszi diploma után ért bármihez is, bizony fogják meg meglepetések érni az életben. Jó pár ilyet söpörtem ki szakmai interjún, pedig elég nagy arccal jöttek. Volt aki elkezdte sorolni, milyen tárgyból milyen jegyeket kapott :D
Az értelmesebbje egyetem mellett tanul, nem csak az egyetemen.
> Nekem már diploma előtt is volt állásom. Fele munkatársamnak nincs diplomája egyáltalán, vagy más mérnöki területről szerezte.
Pontosan! Aki ért hozzá az el tud helyezkedni papír nélkül is, legfeljebb kevesebbet kap kicsivel, vagy be kell ígérnie a diplomát. Nálunk is van akinek nincs meg a papír, 10-20% kap csak kevesebbet. A munkát pedig ugyan úgy elvégzi, sőt vannak papíros emberek is akik alattuk dolgoznak.
> De szerintem ha tudja bizonyítani, esetleg mutat pár ref. programot amit ő csinált, akkor akkor tuti felveszik max alacsonyabb bérkategóriába.
Így van. Később pedig megcsinálhatja a képzést, akár levelezőn is.
> Én egy éve kerültem ki a munkaerőpiacra, 2 hét alatt találtam munkát, azóta se nézték meg a papírjaimat.
Hasonló. Én egy napig voltam álláskereső, bár jóval kikerülés előtt keresgéltem. Azóta egyszer kellet a diplomám számát e-mailban elküldeni.
> Sőt van 4 vizsga kurzusból álló (1-2) éves esti tagozatos programozói OKJ képzés is. Bár sok gyakorlati haszna nincs, de papírt jelent.
Én egyetem előtt csináltam egy ilyet. Maga a papír nem sokat ér, viszont így visszagondolva meglepő módon sok gyakorlati tudást szereztem ott. Mindenesetre ha ad + fizut akkor megéri megcsinálni, sohasem árt egy plusz képzés.
> De nem vettek fel Elte Ik prog.terv-re,kevés pont. (Kérdező)
Külföld? Ott még van minőségi felsőoktatás, és vannak jó ösztöndíj programok, jobb mint a DiákBéklyó 2.
> Én diplomás programozóként azt mondom, hogy csak az idődet pocsékolod egy fősulin. A tantárgyak 90%-a teljességgel haszontalan.
Ezzel nem értek egyet. Szerintem 95%-a haszontalan.
> Sokkal jobban játsz ha könyvekből és netes tutorialokból tanulsz. Kevesebb idő alatt sokkal többet tudsz tanulni.
Így van és ez kifejezetten igaz az angol anyagokra. Magyar IT oktatóanyag mindig 10 év késéssel dolgozik, ez tapasztalat. A kezdő szint után nincs magyar anyag.
> A diplomát a cégek lesz*rják.
Ha hazai, vagy EU-s pályázatokból finanszírozzák akkor nem. Amúgy pedig sok helyen elvárás. Hasznos dolog a papír, de csak egyetlen kártya a kezedben állásinterjún. Van ahol szükséges, van ahol tudjuk hogy annyi köze van szakmai tudáshoz, mint a nyelvvizsgának a nyelvhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!