Milyen számrendszeren alapul a Linux, ha nem bináris mint a Windows?
Kérdezted mi a különbség az NTFS és az EXT fájlrendszer között.. A Windoz NTFS-re van szorulva (vmiért nem tudják lecserélni modernebb fájlrendszerre), na ez egy béna fájlrendszer ami töredezik, lassú...
Az EXT4 minimálisan töredezik, emlékszem anno windowson amikor tölt a merevlemezről a gép akkor állandóan kattog össze-vissza, itt Linuxon EXT4-el csak alig.. És sokkal gyorsabb.
Nem, a linuxra nincs töredezettségmentesítő, és registry tisztító sem, hiszen NINCS regisztry, ami többek közt az egyik, ami tördelné a winchesztert és lassítaná a rendszert. Linuxnál nincs olyan, hogy egy hónap múlva belassul, mert egy csomó progit felteszel. Nálam 8hónapja van fenn Ubuntu, ami még mindig ugyanolyan gyors mint telepítés után. Ezek nagy részben az EXT4 fájlrendszernek köszönhető.
Amúgy itt egy érdekes cikk, hogy mi jobb a linuxban: [link] ( a kommentek is érdekesek!)
na igen... szomszédnak is ubija volt gyárilag telepítve, de már bocsánat, de hogy a net beállítását parancssorból kelljen indítani az egy kicsit vicc. aztán megcsináltam neki, és 2 nap múlva valahogy sikerült eltüntetnie a fél asztalt, hogy csak néztem és nem találtam hol lehet visszaszerezni..szóval ment a kukába. szép dolog a linux, meg az ubi is, de egyszerűen még mindig nem teljesen felhasználóbarát...az átlag/kezdő netező nem tud mit kezdeni vele...persze windowson mindenért kattintani kell, de a szádba rágja, h mit is akarsz csinálni, és, hogy akarod-e...
meg a linken lévő teszteken jókat mosolyogtam...boot idő (10-15perc? ki ez a vadállat?)...nekem 1 éves XPm van (11,5 hónap) rajta...és maximum 2 perc a boot idő, de akkor már wifire is belépett és online minden rendszer.eddig 2x volt töredezettségmentesítve, ha jól emlékszem...pedig én nyúzom rendesen, torrent, videó, hangvágás...sok netes letöltés meg kismillió program...
azt hiszem legközelebb stopperrel is lemérem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!