Adatbázis tervezés receptkönyvnél?
A kérdés adott.
Kiváncsi vagyok, hogy mi lenne a megfelelő módszer az adatbázistáblák közötti struktúra kialakításához.
Receptek tábla ahol vannak a hozzávalók és az elkészítés?
Esetleg külön hozzávalók és elkészítés tábla?
Mi a megfelelő?
Én így csinálnám:
- receptek tábla (név, elkészítés, beküldő, akármi, ami csak erre az egy receptre vonatkozó adat)
- hozzávalók tábla (név, nem tudom még mit érdemes)
- kapcsoló tábla (recept azonosítója, hozzávaló azonosítója, mennyiség)
Mivel ez egy N-M kapcsolat szerintem a rcepetek és a hozzávalók között. Azt meg ha jól tudom, kapcsolótáblával szokás megoldani...
Én is az 1-esre szavazok.
#2: Nem véletlenül szokás külön venni, az adatbázis tervezés egyik alap lépése, hogy a redundanciát megszüntessük. Márpedig, ha minden alapanyagot bedobsz a receptbe, akkor ott irdatlan sok redundancia lesz.
Kérdező, ha komolyan érdekel az adatbázis tervezés, akkor:
Egész jó példák is vannak benne, meg persze az egész matematika elmélet hozzá. (De elég a példákat megemészteni.)
Mármint úgy értettem, hogy lenne két tábla:
1) receptek (id, név, recept, további információk)
2) hozzávalók (recept_id, hozzávaló, mennyiség, további információk)
A probléma ugyan az.
Ha 50 recepthez kell mondjuk gomba, akkor a gomba ötvenszer lesz tárolva.
#5, ha a "hagyma" kell 100 receptbe, akkor elhasználsz 100*"hagyma" helyet, ahelyett, hogy elhasználnál "hagyma" + int + 100 * int helyet
Plusz ha választhatóvá teszed az összetevőket, hogy a ne legyen "hagyma" "Hagyma" "V. hagyma" "Vörös hagyma" "vörös hagyma" és "vötös hagyma" a táblában az mind 1-1 select egy group by-al v. distinctel.
úgy, mint #1-es
`hozzavalok`-hoz még a mennyiségi egység (pl db, kg, l, m)
Ti a kategória kapcsolását hogy oldanátok meg, hogy szokás?
külön `kategoria_recept` tábla, vagy a `recept` táblába kat_id mező?
Attól függ.
Ha minden receptet 1 kategóriába akarsz besorolni, akkor a receptek táblájába.
Ha több kategóriában is szerepelhet (szerintem ez az életszerű), akkor megint kapcsolótáblával.
+1, ha többe is benne kell legyen, akkor kapcsoló tábla.
Különben belerakod a kategória id-t és kész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!