Nemes Tihamér versenyfeladat?
Az alábbi algoritmus az N elemű X vektor alapján számolja ki M számot és az Y vektor értékeit.
Valami(N,X,M,Y):
M:=1; K:=X(1); Y(M):=1
Ciklus i=2-től N-ig
Ha X(i)>K akkor M:=1; K:=X(i); Y(M):=i
különben Ha X(i)=K akkor M:=M+1; Y(M):=i
Ciklus vége
Eljárás vége.
D. Fogalmazd meg általánosan, hogy milyen feltétel esetén lesz az eljárás végén M=1!
Megoldókulcs: D. A legnagyobb számból egyetlen van X-ben
G. Fogalmazd meg általánosan, hogy hogyan függ az eljárás végére érve M és Y értéke a be-menettől!
Megoldókulcs: G. M: az X-ben hány maximális értékű szám van; Y az X-ben a maximálisak sorszámai
Egyikkel sem értek egyet. Példaként tudom felhozni a D-re az N=4 X(1;2;1;3), a G-re az X(1;1;1;2) N=4 vektorokat. Valaki, aki jártasabb az ilyen típusú feladatokban, el tudna látna egy kis útmutatással, hol a hiba, a gondolatmenetemben, vagy a megoldáséban? Köszi :)
D-re rossz példát írtam le a füzetemből, bocsi :D
A jó példa, ami szerintem cáfolja a megoldókulcsot:
N=4 X(1;-1;1;3) (Lehetnek negatív számok is, előző részfeladatokban előfordultak.)
M=1; K=X(1)=1; Y(M)=Y(1)=1;
i=2: se a HA, sem a KÜL. HA feltételei nem teljesülnek
i=3: a KÜL. HA felt. teljesül:
X(i)=X(3)=1=K=1 -> M=M+1=2; Y(2)=3
nem is fejezem be a ciklust, látszik (hogy ha helyesen számoltam), hogy nem igaz, hogy akkor lesz M=1 az eljárás végén, ha a legnagyobb számból egyetlen van X-ben. (Vagy a választ értelmezem rosszul?)
A másik példát nem írnám le, látszik, hogy a 3 1-es miatt az elején M háromra fel fog menni 3-ra. Tehát az M értéke nem a maximális értékű számok darabszáma lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!