Ez a logika jó prímszámok kiszámításához?
Kezdő vagyok programozásban, és csak annyi lenne a kérdésem, hogy prímszám kereséshez jó ez a logika?
Ha a számot 2-vel osztva van maradék, akkor utána osztom 3-mal is, ha itt is van maradék, akkor aztán osztom 5-tel is, ha itt is van maradék, akkor osztom 7-tel. Ha a 7-tel való osztás után is van maradék, akkor az adott szám az prímszám?
K#rvára nem. :D
Tudod egyáltalán mi az a prímszám?
Hmm, van benne valami, köszi. :)
Akkor így szövegesen leírva milyen "ellenőrzési lépések" alapján tudom bármelyik számról eldönteni hogy prím-e?
Nem.
Ilyesmire Erasztotenész szitája a leghatékonyabb.
Közeledsz. :) 1-el felesleges osztani, 99-el meg csak a 99-et tudnád. Tehát az aktuális számot kéne bevonni a vizsgálatba, mondjuk az aktuális szám feléig mész az osztók vizsgálatával. Persze lehet ennél hatékonyabban is. Én azt javaslom nézz utána.
1-től 100-ig egyébként osztások nélkül is kiírathatod, Eratoszthenész szitája módszerrel.
Ezzel a módszerrel az a gond, hogy a 2,3,5, és 7 számokon kívül végtelen sok egyéb prímszám van. Tehát attól, hogy nem osztható egyikkel sem, még nem biztos, hogy prím.
A legegyszerűbb dolog, hogy végigmész a szám-1 től 2-ig egy csökkenő ciklussal, és ha a ciklus valamely eleme osztja az eredeti számot, abbahagyhatod, ugyanis az már biztosan nem prím. (hiszen önmagán és 1-en kívül [amiket nem vettünk bele a ciklusba] találtunk egy osztót).
Ha a ciklusod végig ért, akkor nem talált osztót, tehát prím.
2. módszer.
Elindulsz 2-ről, amiről tudod, hogy prím, és 'kihúzod' a többszöröseit, vagyis a párosakat (mondjuk valami segédtömbben jelölöd). Utána ugrasz a következő nem kihúzottra (ez lesz ugye a 3), és kihúzod a többszöröseit, majd a következő nem kihúzottra (5) ugyanezt, egészen a felső korlátig [a legnagyobb szám, amit még ki akarsz írni]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!