A php miért elterjedtebb mint a c (cgi) vagy mint a python?
A PHP erre van feltalálva, félelmetesen egyszerű a HTML-kóddal kombinálni, és nagyon jó a natív supportja mindenféle SQL alapú adatbázishoz. Azonkívül nagyon alkalmas az űrlapok kezelésére (PODT és GET változók).
A C egy fordítós nyelv, az nem igazán erre való, CGI-re sciptnyelveket (értelmezős nyelveket) használnak.
A Python jó lenne, de sokkal fiatalabb, mint a PHP. A PHP abban az időben kezdett terjedni, amikor az emberek tömegével kezdtek weblapokat programozni, a Python meg lekéste ezt a hullámot, de egyszer még bejöhet.
És persze ez egy önerősítő folyamat, mert minél többen használnak valamit, annál jobban fejlesztik, és annál könnyebben találsz a neten megoldást a problémáidra.
Jogos. De ha jol tudom a php sync blokkolja a kérés válaszokat. A nodeJS, python meg megoldja az async kapcsolatot -?is?.
És azon kívül, hogy a php egyszerűbb mégis miben jobb a cgi-nél? Mert a php is interpreteres (vagy bájtkódos?) nyelv mint amiket a cgi is futtat. És mindkettő régóta jelen van -a köztudatban.
A sima CGI-hoz képest jóval egyszerűbb, könnyebben tanulható, és használható. Valamint sokkal több minden áll rendelkezésre, mert a PHP-t erre találták ki, a C-t pedig másra. A CGI-t nehezebb kontrollálni, hogy mi lehet benne, míg PHP esetén lehet bizonyos függvényeket tiltani.
Meg kell tanulni programozni benne, és akkor gyors, biztonságos, átlátható kód születik.
Én emlékszem még, PHP után tanultam C++-t, leírhatatlan mennyiségű szívás volt vele.
Környezetemben sokan lehordják a PHP-t, hogy nem lehet benne biztonságosan programozni, pedig lehet, és még úgy is negyed annyi meló megírni a kódot, mint C/C++-ban.
Ellenben nem weboldalakhoz eszembe sincs PHP-t használni. Hót nem arra való, hogy én most valami asztali programot csináljak benne. Arra a C való...
Továbbá PHP-ban a HTML és a program kód nem kell, hogy elkülönüljön. Ez lényegesen könnyebb hozzáállás egy programozással addig nem foglalkozó környezetben.
Bár ez erősen ellent mond MVC-nek, de valóban könnyen tanulható.
#3: Nahát, ezzel megleptél, akkor rosszul tudtam.
Az hogy kinek mi a nehéz nem lényeg. Én meg C#-ot tanultam először és a dinamikus nyelvekkel szívok egy csomót. Így gondolom nem lesz akkora szívás nekem a cgi mint a php.
A cgi-t nehezebb bekonfigolni írta valaki (v vmi hasonlót). A kérdés már csak az, hogy azért nehezebb mert olyan dolgokat is meg lehet benne csinálni amit php-ba nem, mert ott csak a high-level fv-ek vannak meg. Nehezebb vagy aprólékosabb? És ha valaki nem high-level akar programozni, hanem low-level sockect-eket pl? És őt nem érdekli az hogy hogy lehet egy db fv-nyel regisztrációs ürlapot csinálni (kis tulzással de hasonló gondolatmenettel).? Ha speckó adatforgalom kell akkor is php.?
A c-t lehet nem erre találták ki de a cgi-t ami c-be van azt már erre. Pythonba meg nem csak szerverre lehet programozni, hanem desktop-ra is. És könnyedén fut bárhol. Esetleg egy szerver-kliens kapcsolat is könnyebb lenne ha mindkettő python (és most nem szerver-böngésző kapcs.-ra gondoltam). Habár ezt nem tudhatom egyenlőre.
Másképp: Lehet, hogy van olyan feladat amire még mindig jobb a cgi mint a php? Ha pl a gyorsaság és az async szálkezelés/kapcsolat fontosabb a "kényelemnél".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!