Objektum orientál programozás hogyan?
Sziasztok!
Sokszor hallotam hogy az OOP új szemlélet módot indít meg.Én még se értem a lényegét az egésznek. Pedig akarnám tanulni tényleg szedtem le hozzá anyagokat, de egyszerűen nem jövök rá a nyitjára. Mivel lenne könnyebb megírni egy érettségi feladatot OOP szerint mint amúgy?
A programozás nyelvem C++
C++-ban, főleg az érettségihez fölösleges.
Maga az OOP tényleg egy szemléletmód, magyarázni annyira nem is könnyű.
Az egészet úgy lehet elképzelni, hogy a programban minden kis egységes dolgokból, osztályokból áll.
Ezeket az osztályokat használjuk fel és kombináljuk egymással és így kapunk egy kész eredményt.
Remélem valaki kitalál itt egy szemléletes példát, én már fáradt vagyok hozzá.
nem könnyebb, inkább nehezebb.
pont ezért szokták kérni, mert sok kezdő lelkes amatőrt kitudnak ejteni.
Amúgy OOP csak annyi hogy osztályokat használsz a hozzájuk tartozó funkciókkal, és objektumként kezelsz mindent...
Amatőröknek nehezebben átlátható, illetve azonos nevű funkciók ütközését elkerülheted vele, így más modulok funkciói nem akadnak össze.
Én a fiamnak a következőképpen raktam le az alapokat. - Delphi -
A formon minden amit látsz egy objektum. Az objektumot úgy képzeljük el mint egy házat. Vannak neki tulajdonságai - property - mérete, színe, házszáma, felírata stb...
Történnek események - event - amikor belépünk a házba, elmegyünk előtte, kijövünk, létrehozzuk, lebontjuk, eldózeroljuk, újrafestjük stb....
Így vizuálisan elsőre megértette. Utána már lehet ragozni, hogy nem minden látható stb....
Jobb nem jutott eszembe :) igaz nem vagyok tanult programozó.
az objektum-orientáltságot nem lehet a világon mindenre ráerőltetni
egy érettségi feladatsorhoz teljesen felesleges, többet bonyolítana a feladaton mint amennyit nyersz vele
de ha komolyabb programokat fejlesztesz, esetleg játékokat, nagy hasznát veszed majd
pl C++ -ban ha készítesz egy egyszerű kis játékot amiben ellenségekre kell lőni, akkor minden egyes ellenség egy objektumnak fog megfelelni :) készítesz pl. egy enemy class-t, és abból annyi objektumot hozol létre (azt hiszem példányosítás itt a szakszó) amennyi ellenséget szeretnél :)
egyébként ha tudsz angolul, youtube-on rengeteg tutorial videó sorozat van, nagyon hasznosak tudnak lenni.
elsősorban class-okat kell tudnod készíteni hogy megértsd az OOP lényegét
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!