Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Mi kell a programozáshoz?

Mi kell a programozáshoz?

Figyelt kérdés
Első kérdésem mindenki felé. : 17 éves lány vagyok, aki eltervezte anno, hogy ő bizony infóval szeretne foglalkozni. Ez volt 11 évesen, amikor megkaptam az első számítógépem. Nevetséges volt, semmihez nem értettem, aztán szépen-lassan kezdtem beleépülni az informatika világába – ahogy minden velem egykorú is. Mivel olyan gimibe járok, hogy a nyelvtanulás a cél, és 2 nyelvet nyomatnak meg matekot, a többi tantárgy szinte elveszik, ahogy a számítástechnika is. Első évben még kivégeztük, aztán el is mentem belőle érettségizni (középszint, itt tovább nem tanítják). Pechemre nem sikerült, csak 76%-osra a végeredmény (100%-os szóbelivel. ), de mivel nem az én hibám volt, felajánlotta a suli, hogy újra csinálhatom, ugyanis képzeljétek, makrovírusos volt a gép, de jó, így az egyik feladatom elég szépen … értitek. Mindegy, mivel tudom, hogy infóhoz emelt szintű érettségi kell, aláírtam egy papírkát, hogy ezt én így elfogadom, és csak emelt szinten kívánok javítani. Igen, de az iskola nem tart semminemű felkészítést emeltinfóra… Érdekes. Szóval magán úton kell megtanulnom mindent, ami kell az érettségihez. Talán ezért is, meg hát azért is, mert nyílt vagyok/lennék a programozás felé, beiratkoztam egy tanfolyamra, F2 iskola internetes alkalmazásfejlesztő képzésére. Kérdem én azokat, akik komolyan programoznak, hogy milyen egyetemre kéne menni? (Elte, tudomén *hehe*), és, hogy mégis mikre lesz szükség, esetleg, hogy valaha fogom-e hasznát venni ennek az egész képzésnek, amit most csinálok. Tudom, hogy kitörölhetem vele, de mégis, ha az ember esetleg bekerülne egy ilyen egyetemre, ott honnan kezdik? Mi a követelményszint? Plusz miből lenne értelme emelten érettségizni, meg, miből mennyire számítanak az elért eredmények. Aha, ilyesmi felvilágosításokra lenne szükségem. Ilyen az élet; kislány nagy vágyakkal.
2009. nov. 9. 22:04
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Idén kezdtem a BME VIK mérnök informatikus szakon, úgyhogy azt hiszem tudok segíteni.

Először is, az emelt szintű infó érettségi nem követelmény, középszintűvel is fölvesznek, ha elég pontod van. Az emelt szintnek akkor érdemes nekivágni, ha biztos vagy a tudásodban. Ebbe persze beletartozik az is, hogy tudsz programozni. Hogy őszinte legyek, nem tudom hogy mit takar ez az internetes alkalmazásfejlesztő képzés, de szerintem nincs túl sok köze az emelt szintű érettségi követelményeihez. A helyedben egy olyan tanfolyamot választanék, ami magára a programozásra fókuszál (tényleg nem tudom mit csinálsz azon a képzésen...), vagy pedig vennék egy könyvet és abból tanulnék. Vagy az internetről. Én az utóbbi kettőt választottam, és bevált.

Amúgy, akkor se kell félni, ha nem tudsz programozni, és csak középszintre mentél és azzal vettek föl, ugyanis mindent az alapoktól kezdünk. A legelejétől. Ha még életedben nem hallottál programnyelvekről, akkor is megtanítanak programozni. Az első félévben egyébként a C nyelvet vesszük, a másodikban áttérünk a C++-ra, hogy utána mi van azt még nem tudom (vagyis ha most akarsz programozni tanulni akkor érdemes ilyen C-s nyelveket választani, és akkor annyival előrébb jársz).

Hogy miből érdemes emeltre menni? Első sorban infó, de lehet még matek, vagy esetleg fizika. Az eredmények egyformán számítanak. Ja és jó ha van egy-két nyelvvizsgád, az is plusz pont.

Ha kihagytam valamit, vagy van még kérdésed akkor kérdezz :)

2009. nov. 9. 23:26
 2/13 anonim ***** válasza:
75%

Szia!

Az előző válaszoló kommentjéhez annyit fűznék hozzá:

Én az ELTE-IK-ra járok prog. inf.-re.

Nos, ha nem gondoltad még végig, hogy mi szeretnél lenni, akkor erre érdemes még aludnod párat, mert nem egyszerű döntés, én is sokat gondolkoztam, hogy jó helyre jöttem-e.

BME-VIK mérnök infó: villamosmérnöki kar, mérnök, informatikus. Ebből rögtön lehet asszociálni ( és helyesen ) a fizika, matematika, programozásra.

BMF-NIK mérnök infó: ugyan ez, csak más a neve.

ezeket egy olyan osztályba sorolnám be, akik:

- ha elvégzik ezt az egyetemet, főiskolát, akkor tényleg jól tudnak programozni, mert szépen megtanítják őket, de

- komolyabb matematikai, programozás-elméleti feladatokat már nem tudnak ellátni.

- fizikából jó leszel, mivel mérnöki képzést is ad.

Ezekkel szemben az ELTE-IK programtervező informatikus:

Igazából még csak másodéves vagyok, tehát nem tudom mi vár ránk még a következő másfél évben, de nagyjából nekünk ezzel a félévvel le van tudva az egész C++ tananyag. Eddig tartott ez a programozási rész ( nem egyszerű, de megoldható ).

Én "B" szakirányos vagyok ( szoftverfejlesztő ), és még itt is azt veszem észre, hogy inkább az elméletre mennek rá, mintsem a gyakorlatot tanítanák meg rendesen.

Tehát sok gondolkozás után, nagyjából arra jutottunk a barátaimmal, hogy ez a szak arra (is) jó, hogy projectvezetőnek elmenj cégekhez, és ott munkálkodj, tanácsokat adj, amíg a BME, BMF-es kollegák programoznak ( ugye emlékszünk, hogy őket "rendesen" megtanítják programozni, ezért jobban is megy nekik, viszont a "Programtervező"-nek, egyértelmű mi a dolga:) ).

Tehát azt kell eldöntened, hogy szeretnél-e fizikát, kémiát, programozást tanulni, és azzal elhelyezkedni, vagy téged jobban érdekelnek az elméleti, kicsit elvontabb dolgok, amivel ( szerintem ) lehet, hogy többet érsz, mert konkrétan programozóból elég sok van, egyre telítettebb a szakma.

Ilyen későn csak ennyi értelmes dolog jutott eszembe, bocsi:)

2009. nov. 9. 23:52
 3/13 A kérdező kommentje:
Sziasztok! Html és CSS amit EDDIG tanultunk, ami ehhez még biztos hozzá fog jönni, az a Java, PHP és SQL.. Ti emelt szinten érettségiztetek infóból? Mert ha igen, akkor kérdezném, hogy mégis ott milyen nyelven kell programozni? O.o És sacc/kb mit.. NYelvvizsgával úgy állok, hogy angol van, németen rajta vagyok, majd év végén szeretnék elmenni, de ennél többet nem hiszem, hogy meg tudnék csinálni:D:D Viszont a fizika érettségivel kapcsolatban kicsit lehűltem, mert egyeltalán nem számítottam rá.. Középszinten sem nagyon mernék elmenni, nem, hogy emelten..:) Köszönöm a válaszokat és a tanácsokat:)
2009. nov. 10. 16:25
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

Szia, az első válaszoló vagyok.

A html az hasznos, mivel az lehet az érettségin. A CSS is hasznos, de az érettségin nem lesz rá szükséged. Alapszintű SQL tudás szintén jól jöhet az adatbázis kezelésnél, mivel így gyorsabban meg tudod csinálni a lekérdezéseket az Access-ben. A Java és a PHP nem fog kelleni, viszont később hasznos lehet. Egyébként igen, emelt szinten érettségiztem, és a C# programnyelvet választottam, de lehet még C++-ban, Basic-ben, Pascalban és Delphi-ben is programozni. Amikor jelentkezel az érettségire, akkor kell kiválasztani azokat a programokat amiket használni szeretnél. Az OM honlapján utánanézhetsz, megtalálod a szoftverlistát, és a korábbi érettségi feladatsorokat is. A fizika érettségi nem kötelező. Elég ha infóból mész.

2009. nov. 10. 18:25
 5/13 anonim ***** válasza:
60%

Szia!

Én a második vagyok:)

Igen, én is elemtszinten érettségiztem, Informatikából, és Informatikai alapismeretekből ( ez a Programozás, ne kérdezd miért, már nem emlékszem, miért ez lett az alapism.:) ).

Ha jól emlékszem, akkor volt HTML, SQL ( nem csak alapszinten, a vége felé elég komoly részfeladatok vannak ), és én a Pascalt választottam.

Itt file-ból kellett valamit olvasni.

Rekordot kell írni, file-t kezelni, ilyenek.

A HTML része az gyakorlatilag ingyenpont.

pl: én angolból és informatikából ( ez a sima informatika ), érettségizem emelt szinten, és simán felvettek.

Ide pl. abszolút nincs szükséged fizikára, viszont a matematika, és az egyéb programozási nyelvek tudása hasznos.

1. félév: C++, BASH, Powershell (utóbbi kettő Linux shell programozás)

2. félév: C++, Haskell ( ez egy funkcionális programozási nyelv )

3. félév - 4. félév ( attól függ milyen szakirányon vagy ) C++, ADA ( ez egy biztonságtechnikai nyelv, legalábbis erre használják leggyakrabban )

4. félév: C# .NET QT ezek vannak ha jól emlékszem

a további félévekben már nem nagyon van C, inkább adatbázis nyelvek.

Ha fel vagy vértezve tudással C++ -ból, akkor gyakorlatilag csak az összes többi tárgyra kell tanulnod, ami nem olyan megerőltető, ha tanulsz:)

2009. nov. 10. 19:11
 6/13 A kérdező kommentje:

Talán kicsit nevetségesen hangzik, de nagyon örülök, hogy veletek hozott össze a sors, hogy ennyire segítőkészek vagytok; de tényleg:D Nem erre számítottam:D

Mivel az említett programnyelvek (C#, C++, Basic, Pascal, Delphi) egyikét sem ismerem közelebbről, azt még megkérdezném, hogy ezek között van-e valami hasonlóság, vagy mindet teljesen másképp kell használni? Ja, és kezdésnek melyiket ajánlanátok? Azt hiszem ennyi kérdésem maradt, hiszen tényleg mindenre választ kaptam.. :) Köszönöm

2009. nov. 10. 19:32
 7/13 anonim ***** válasza:

Megint az első :)

A Pascalt, a Basic-et és a Delphi-t én sem ismerem közelebbről, de szerintem ezekkel nem is érdemes foglalkozni. Régen még a Pascalt tanították, de mára már kiment a divatból, és átvették a helyét a C-s nyelvek. Neked is valami C betűssel kéne kezdened. Hogy melyikkel, azt nem tudom, válaszd azt amelyik szimpatikusabb. A C# talán barátságosabb. De egyébként mindegy. Ha egyet megtanultál, utána könnyű lesz áttérni egy másikra. Lényegében minden programnyelv ugyanazt írja le, csak másképp.

2009. nov. 10. 19:45
 8/13 anonim ***** válasza:

Második:)

Na igen, pont itt jön az, hogy most hova szeretnél menni.

ELTE, BME, BMF stb...

Ha az ELTE-t szeretnéd megcélozni ( ami egyébként nagyon jó:) ), akkor C++ -t kell gyúrnod.

Ha a BME-t, akkor a C-t majd később a C#-ot.

Ugyan ez vonatkozik azthiszem a BMF-re is, de ott lehet, hogy csak C#-oznak.

2009. nov. 10. 20:34
 9/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat :)
2009. nov. 11. 14:22
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

Helló!

Harmadéves BMF-NIK-es vagyok és azt hiszem tegyük rendbe a dolgot a második hozzászólásban: mi mérnök informatikusok vagyunk (mindkettő nagyon fontos szó!), míg az ELTE-n inkább programozó ÉS matematikus leszel (azért tanulnak ott annyi elméletet és kevés gyakorlatot, mert az tudomány egyetem..). Informatika az jóval szélesebb dolog, mint amire az ember elsőre gondol. Kezdjük azzal, hogy alapvetően mérnökök leszünk, tehát az alap mérnöki tudást átadják (matek, fizika, talán gazdasági tárgyak egy része is ide sorolható) és folytassuk azzal, hogy informatikusok, amibe MINDEN beletartozik, ami az INFORMÁCIÓval (technikai értelemben) kapcsolatos (itt van leírás, hogy mi tartozik bele az informatikába: [link] A fentebb említett szélesebb dologba beletartozik mind a sw, mind a hw alapos megismerése, ami gondolom az ELTE-n nem igaz, tehát alapvetően más témakörre pozíciónálnak minket :-) Annyit még hozzátennék, hogy nem feltétlen az ELTE-sek deregálnak a BME/BMF-eseknek, hanem ez projecttől függ. Ha mérnöki project van, akkor szerintem PROGMATosok nem annyira értenek hozzá, szemben velünk :-) Tehát úgy gondolom, hogy PROGMAT-on tanultakat "elvontabb", tudományosabb projecteken dolgokon tudod jól hasznosítani (há' hol máshol, ha tudomány egyetemen tanulsz?! :-) ).

Visszatérve az eredeti kérdésre én Pascalban/Delphiben tanultam programozni, de meleg szívvel tudom ajánlani C#-t és Java-t is, akárcsak a C-t vagy C++-t :-) A többieknek abban igazuk van, hogy valami "C-kezdetű" nyelvvel mész a legtöbbre.

Nálunk kémia nincs, és C# nyelven kell főként tudni (egy félév java van + C++ felvehető szabadon)

Ha valami nem tiszta, akkor lehet kérdezni ;)

2009. dec. 8. 00:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!