Ez így jó?

var: változók deklarációja blokk kezdetének jelölése
integer: egész szám típus
readln: beolvasás
Be:Szam
DB=0 : Ossz=0 : Maradek=0
Ciklus amíg Szam>0
Maradek= Szam mod 10
Szam=Szam div 10
DB=DB+1
Ossz=Ossz+Maradek
Ciklus vége
Felt. Ossz mod 3=0
akkor Ki: Osztható 3-al.
különben KI: Nem osztható 3-al.
Felt. Vége.
Így jó ?

Bocsi itt voltak a lányomék az fiú unokámmal - 29. házassági évfordulónk van ma :)
Igen jó, de a DB-t felejtsd már el a p...ba. Mit akarsz vele ? Maximum arra jó, hogy kiírd hány számjegyű a szám, vagyis hányszor futott le a ciklus.

Már leírtam elötte, a min és max kiválasztás jó, de a többire a #8-as hozzászólásom áll, tehát a bevitellel kapcsolatos hibák vannak. Megint jössz a DB-vel :) rendben legyen, de mihez hasonlítod ? MAXDB-nek nincs értéke ???
A logikai dolgokon - and, or, xor, not... - kicsit gondolkozz el.
Ciklus amíg DB<= MAXDB és HM<>100 eleve hibás mivel MAXDB nincs deklarálva, nincs kezdőértéke, de ha lenne is akkor is addig futna a ciklus, mivel DB=0 míg HM el nem éri a 100 értéket.
Helyesen :
DB=0
Be:HM
MAXDB = 20 // 20 bekérhető szám
Ciklus amíg DB<= MAXDB vagy HM>100 // csak 20 vagy csak kétjegyű szám
DB=DB+1
...
csak 20 vagy csak kétjegyű szám (ezt mire érted)
Tudom hogy az a rossz. Mi úgy tanultok hogy ez egy programozási tétel a végjeles beolvasás. De nem értem. Ugye le van írva általánosítva, de nem vágom hogy hogy működne most ez ..

Az általam meghatározott feltételben a ciklusnak akkor van vége ha 20 számot beolvastál ( DBMAX értéke) vagy a bevitt szám nagyobb mint 100. - Bocsi itt 99 kellet volna :).
Vagy Ciklus amíg HM <> '' tehát csak entert nyomtál, érték nincs.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!