Van olyan program amivel egyszerű kezdő programokat lehet írni?
Ha olyan is megfelel, amelynek a későbbiekben (ha profi programozóvá válási terveket melengetsz) semmi hasznát nem látod, ajánlom a Rapid-Q Basicet, főleg azért, mert eleve csinos Windows-programokat tudsz vele írni, és a kicsisége ellenére is beláthatatlan lehetőségei vannak. Innen tudod letölteni:
Itt írok róla:
Annak ellenére, hogy én a Rapid-Q Basicet nagyon kedvelem, lehet, hogy jobban jársz, ha a gépeden (XP SP3-tól) vélhetőleg föllelhető C# nyelvvel próbálsz kezdeni valamit. Ez ma is eleven, modern programnyelv, és bőven találsz hozzá szakirodalmat is:
IDE-t keresel? Hmm... Milyen nyelvhez? Ezt még nem közölted.
Ha tényleg kezdő vagy, tudom ajánlani a Visual Basic-et, és hozzá a Visual Studiot. Ha már eléggé elmélyültél benne, de még nem vagy a függője mint én, ideje váltani az erősebb, de mégis hasonló C#-ra. Az IDE ugyan az, Visual Studio. Ha már ez is jól megy jöhetnek a nehezebb nyelvek.
Viszont egy jó tanács: Ne nyelvspecifikusan tanulj meg programozni, mert borzasztó sok problémád lesz vele a jövőben.
Köszi mindenki igazábol még egyszer sem plrogramoztam tehát nyagyon kezdő vagyok... Egyszer probáltam a gamemaker rel de azzal se ment :/
A ptogramnyelvről annyit hogy nem tom egyiket sem
Hm, jó, ha hallgatsz iosteamre, mert ő még ért is a programozáshoz.
A magam (nem szerénykedésből, hanem tényleg) dilettáns megjegyzései:
Programozás: Pedig anélkül nemigen fog menni. A Game Maker emlegetése miatt meg máris gyanús, hogy számodra az 'egyszerű kezdő programok' valami kis EGYSZERŰ 2D lövöldözős játékot, falbontó teniszt, vagy EGYSZERŰ, mindössze 5 pályás FPS-zombivadászatot jelentenek. Hát nem... Jó, ha tudatosítod magadban, hogy a kezdet kezdetén efféle programokra számíthatsz, általában karakteres képernyőn:
Kérek egy számot: 22
Kérek egy másikat: 641
A két szám összege 663
Mi a neved?
Tóth Béla
Szervusz, Tóth Béla!
...és hasonlók. Ha ez nem tántorít el, ilyen feltűnően értelmes példákat bemutatok a fenti linken, Lóri nevű unokaöcsémnek írt szösszeneteimben, mellesleg egy gyakorlati jelentőségét már végképp elveszített ős-basic változatban. A Blassic divatjamúlt volta (mentse az egyszerűsége és kis mérete) azonban ne szegje kedvedet, arra mindenképpen alkalmas, hogy egyáltalán belekóstolj a programozásba, utána gyorsan áttérhetsz a naprakészebb nyelvekre.
Amatőr szinten jó kezdőnyelv még a Free Basic és a Free Pascal. Az utóbbiban a Lazarus nevű grafikus felületen a mai igényeknek megfelelő tisztességes alkalmazásokat is írhatsz. De a későbbiekre nézvést talán hasznosabb a profi gyakorlatban is használatos Python, amely kezdő szinten szintén nagyon egyszerű, és jó alap egyéb modern nyelvekhez.
Free Basic:
Free Pascal:
Lazarus (a Free Pascal fordító is bele van építve, nem kell külön letöltened):
Python:
A neten mindegyikhez találsz útmutatókat -- általában angol nyelven, de az a programozásban amúgy sem megkerülhető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!