Python programozás. Tudna segíteni valaki?
Próbálom értelmezni ezt a feladatot:
"Írjon egy programot, ami kiír egy 12 számból álló sorozatot, aminek minden tagja vagy egyenlő az előző taggal, vagy annak háromszorosa."
Pontosan mit is kér? Mert én ezt hoztam ki belőle, de valószínűsítem hogy nem ez a válasz:
while c<12:
print a,
a , c = a*3 , c+1
1 3 9 27 81 243 729 2187 6561 19683 59049
Tudom, nagyon kezdő vagyok, de mivel az iskolában még logóznak, amit már kívülről fújok, gondoltam egyedül kezdek el programozni.
(Forrás: [link] )
Teljesen jó eddig :) csak 2 megjegyzés:
- csak 11 számot ír ki, a c-t indítsd 0-ról, ha c<12-t vizsgálsz
- szerintem a "vagy egyenlő az előző taggal, vagy annak háromszorosa" rész arra akar utalni, hogy használj random-ot, ami eldönti, hogy a soron következő szám egyenlő lesz-e vagy háromszoros :)
A programod szerintem csak részben helyes, éppen ennél a feladatnál tartok. Egyetértek a randomizációs megoldással, én is ebbe az irányba kezdtem el gondolkodni, de sehogy se sikerül úgy megoldani ahogy azt elképzeltem. Az enyém most így néz ki:
import random
a=random.randint(0, 10)
b=1
while (b<12):
b=b+1
a=a*3
print(a)
else:
a=a
print(a)
Ezzel csak az a baj (meg szerintem túl hosszú is), hogy a számot dobja be randomra és nem a ciklus folyamatát randomizálja, és ugye csak a 12. sornál teljesül a változás. Pár napja kezdtem el a Gerárd Swinnen anyagot, szóval még nagyon az elején vagyok, nem nagyon tudom még kombinálni, próbálom internetről de főleg logikából összeollózgatni a megoldásokat.
Le tudná írni valaki ezt a konkrét megoldást?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!